Az MTA nem akar politikai kérdésekkel foglalkozni

politika
2016 október 17., 02:51
comments 155

Hiába írt nyílt levelet az országban végbement antidemokratikus folyamatok és a sajtószabadság veszélyeztetése miatt 28 kutató is, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Magyar Időknek mégis azt mondta, az Akadémia politikai kérdésekben nem alakít ki testületi véleményt:

„Ismerem a levélírók aggodalmait, de erről közösen kell gondolkozni és tárgyalni. Ígérem, tanulmányozom a levélben foglaltakat. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az Akadémia nem egy politikai szervezet, az MTA egyetlen vezetőjét sem politikai platform alapján választották. A tagság véleménye politikai kérdésekben megosztott, de én sem a bal-, sem a jobboldalt nem képviselem, én a tudomány, az oktatás, a kultúra ügyeinek képviseletére vállalkoztam. Véleményem szerint az MTA-nak ilyen kérdésekkel kell foglalkoznia, és nem politikával.”

photo_camera Lovász László, az MTA elnöke - Fotó: Botos Tamás/444

Lovász László hozzátette, hogy természetesen minden akadémikusnak lehet véleménye arról, mi zajlik az országban, csak világossá kell tennie, hogy magán-, és nem testületi véleményről van szó.

Arról, hogy korábban az MTA közgazdászai állást foglaltak Matolcsy Györggyel és az MNB-vel szemben az elnök azt mondta, elfogadta, a közgazdászoktatás tervezett átalakításával kapcsolatban a közgazdaság-tudományi osztály kiadott egy állásfoglalást, amelyben bírálta a koncepciót, mert az valóban az MTA-ra is tartozik, hogy mit tanítanak a felsőoktatásban. „Azt is kritizálnánk, ha valahol azt oktatnák, hogy a Föld lapos. Minden ilyen tudománytalanság ellen fel kell lépni. ”- tette hozzá. De arról, hogy például mi történt a Népszabadsággal, lehet magánvéleményük az akadémikusoknak, de szerinte ettől még nem lesz akadémiai téma.

Ennek ellenére Lovász László elképzelhetőnek tart olyan helyzetet, amikor mégis megszólalnának, de nagyon reméli, hogy erre nem kerül sor.

Az interjúban bejelentette azt is, hogy májusban újra indul az elnöki pozícióért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.