Még nem teljesen lefutott az amerikai elnökválasztás

külföld
2016 október 22., 13:01
comments 93

Telnek-múlnak a napok az utolsó, harmadik elnökjelölti vita óta, ahol Trump az első fél órában egész elnöknek tudott tűnni, mígnem a vitatörténelem legostobább válaszát adta egy nagyon kényelmes alákérdezésre. De a napok múlása ellenére nagyon kevés friss adat van az elnökségért folyó verseny alakulásáról - még ha amúgy feltételezhetjük is, hogy Trump nem igazán javíthatott az esélyein. Mégis, 17 nappal a november 8-i választás előtt talán érdemes ránézni az állásra.

Hillary Clintonnak az elég konzervatív és óvatos becsléseket készítő 538 három modellje alapján 85 százalék; a New York Times Upshotja szerint 93 százalék körüli esélye van a győzelemre. Vagyis Donald Trumpnak annyi, mint a halálra, ha hét, illetve 14 lövetű pisztollyal oroszrulettezne. Az oroszrulettes talán durva példa, de higgyék el, Donald Trump győzelme is az volna.

Nate Silver, az 538 alapító statisztikusgurujának friss elemzése szerint azért a legnagyobb esély Clinton magabiztos vagy földcsuszamlásszerű győzelmére van. Húszezer szimuláció alapján az esetek kétharmadában Clinton nagyon simán nyert.

link Forrás

Az esetek maradék egyharmada viszont rendkívül érdekes eredményeket hozott. Volt olyan szimuláció, amiben Clinton 5 százalékpontos szavazattöbbsége ellenére is Trump szerezte meg az elektori szavazatok többségét - igaz, fordított helyzet is előfordult, vagyis arra is van esély, hogy Clinton győzzön a szavaztok kisebbségével.

És mindez a mostani, nagyjából 7 százalék körüli Clinton-előnynél végzett szimulációk alapján, pedig a következő bő két hét még hozhat fordulatokat - bár tény, hogy olyan jó esélye már nem lesz Trumpnak a bizonytalanok megszólítására, mint a három elnökjelölti vita lett volna, amiket viszont kivétel nélkül elszúrt. (Címlapkép: Justin Merriman/Getty Images)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.