A vallonok betettek az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezménynek

eu
2016 október 24., 14:00
comments 94

A hétfői tárgyalásokon nem született megállapodás Belgium francia nyelvű vallon tartományában az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírásáról vagy annak elvetéséről – közölte Paul Magnette vallon miniszterelnök az értekezlet után.

A La Libre Begique francia nyelvű belga napilap szerint Paul Magnette azt mondta: „A mai nap nincs igen Vallónia részéről.” A szabadkereskedelmi egyezmény jelen formájában továbbra is elfogadhatatlan a régió számára – mondta.

Charles Michel belga miniszterelnök a tárgyalások után azt mondta, már jelezte Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, hogy Belgium nem tudja aláírni a megállapodást.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője újságírói kérdésre azt mondta, az Európai Bizottság nem szab határidőt és hajlandó türelemmel lenni, amíg döntés születik Vallóniában.

André Antoine, a vallon parlament elnöke korábban kijelentette, „nem lehetséges teljesíteni a határidőt”, utalva arra, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfő estig várt volna választ a belga szövetségi kormánytól, hogy garantálni tudják-e a megállapodást eddig akadályozó Vallónia tartomány beleegyezését.

A tájékoztatás szerint emiatt határozatlan időre elhalasztják a csütörtökre tervezett EU-Kanada csúcstalálkozót.

Paul Magnette vallon miniszterelnök vasárnap este azt mondta, „az ultimátumok nem összeegyeztethetők a demokratikus jogok gyakorlásával”.

Az Európai Unió másik 27 tagállama kész aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást, ahogy a belga szövetségi kormány is, de az utóbbinak az ország államberendezkedése miatt szüksége van Vallónia beleegyezésére is. A 3,5 milliós, francia ajkú régió szerint a CETA káros hatással lenne az európai mezőgazdaságra és erősítené a multinacionális nagyvállalatok befolyását. Sokan azzal vádolják a vallon vezetést, hogy belpolitikai célokból akadályozza az egyezséget.

A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontásával segítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. De az ellenzők szerint az egyezmény általános deregulációt von majd maga után, és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét. Szakértők attól tartanak, hogy a CETA kudarca ellehetetleníti az Egyesült Államokkal és Japánnal készülő uniós szabadkereskedelmi megállapodást is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.