Azelőtt írta meg az Origo, hogy balhé van Vona Gábor beszéde alatt, hogy Vona egyáltalán színpadra lépett volna

politika
2016 október 24., 17:45
comments 387

Vasárnap, miközben sorra kerültek elő a videók arról, ahogy Kossuth téren kormánypárti nyugdíjasok Orbán Viktor beszéde alatt sípoló tüntetőket ütlegeknek, felbukkant egy rövidhír a Fidesz által megszállt Origóban, egész pontosan ez:

Az a frissítés viszont csak nem akart jönni, órák teltek el, amíg ez a cikk változatlanul, ennyire kevés információval volt csak elérhető. Ennek ellenére sokáig kiemelt helyen volt a lap címlapján.

Ezt a hírt ráadásul elkezdte átvenni a Habony-média többi közpénzből fenntartott lapja is, volt, ahol már úgy terjedt, hogy kifütyülték Vona Gábort. Az Index összefoglalójából derült most ki, hogy nem csak az volt a furcsa ezekkel a beszámolókkal, hogy csak a habonyi-kormánypárti média tudott balhéról a Jobbik rendezvényein, senki más nem tapasztalt ilyesmit, hanem az is, hogy az első hírek már percekkel azelőtt megszülettek, hogy Vona Gábor beszéde egyáltalán elkezdődött volna.

Azóta kiderült, hogy valóban felbukkant egy 30-40 fős társaság a Jobbik Corvin közi megemlékezésén, akiket viszont a rendőrök elküldtek és akik végül távoztak is a helyszínről, bármiféle atrocitás nélkül a rendezvény elkezdése előtt.

Vona Gábor írt is erről vasárnap este Facebook-oldalán:

link Forrás

Mint írja, végül semmiféle balhé nem történt, de

"Az viszont biztos, hogy a Habony Művek valami egészen másra készült, az általuk ismert forgatókönyv vélhetően jelentősen eltért a valóságban történtektől. Ha ugyanis igazak lennének az állításaik, már sajtó többi része is megírta volna."

Az esetet hétfőn Vona a parlamentben is szóbahozta, illetve jelezték, hogy jogi lépéseket indítanak a Fidesz-közeli lapok ellen.

Az Origo végül estére módosította a cikket, de ekkor már a címlapról is leszedték. Az új verzió az MTI helyszíni tudósítására épült, mintha nem is lett volna helyszíni tudósítója a lapnak a Corvin közben. AZ MTI-s szemle végére ezaz utolsó bekezdés került:

"Az Origo korábban úgy értesült, hogy botrány volt a megemlékezésen. A Jobbik ezt később cáfolta. Azt írták, hogy megjelent a Corvin közben az ünnepség elején – így fogalmaztak – egy 20-30 fős roma csoport, akiket a rendőrség a téren a Jobbik közleménye szerint „elszeparált”. A Jobbik szerint ezután a csoport magától elment. A rendőrség az MTI kérdésére azt válaszolta, hogy rendőri intézkedés nem történt."

Nem ez volt az egyetlen csúnya hazugság a fideszes sajtóban a napokban, a TV2 simán utalt arra, hogy az Orbán ellen tüntetők a himnusz alatt is fütyültek, de nem sok minden utal arra, hogy ez valóban így történt volna:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.