Több százezer ember tüntet a venezuelai elnök ellen

külföld
2016 október 26., 19:22
comments 60

A tömegtüntetés célja, hogy visszavegyék országukat, miután a hihetetlen népszerűtlen szocialista kormány megfúrt egy népszavazást, ami elmozdíthatta volna Nicolás Maduro államfőt a posztjáról.

Caracasban a tüntetés idejére bezártak a boltok és biztonsági erők zárták le a főbb utakat. Ellenzéki becslések szerint egymillió ember lehet az utcákon, hasonlóan a szeptember elsejei tüntetéshez.

Az országot elképesztő gazdasági összeomlás sújtja, a teljesen téves gazdaságpolitika és az olajár bezuhanása következtében ma már a legalapvetőbb termékek sem kaphatóak az országban, gyakorlatilag minden szétesett.

AFP PHOTO / Federico PARRA
photo_camera AFP PHOTO / Federico PARRA

A kormánytöbbség felügyelte Nemzeti Választási Bizottság múlt héten függesztett fel egy népszavazási kezdeményezést, mivel szerintük hamis aláírások szerepeltek az íveken.

A közvélemény-kutatások szerint amúgy Maduro simán bukott volna a népszavazáson a háromszámjegyű infláció és a hiánygazdaság mára teljesen lemorzsolta táborát. Az országban egyre nagyobb a politikai káosz is: Maduro nemrég nagyobb hatalmat biztosított a hadseregnek, a kormány felügyelte bíróságok pedig folyamatosan ellehetetlenítik az ellenzéki többségű parlament munkáját.

Szakértők szerint a népszavazás lehetett volna az utolsó jogállami, politikai esélye az ellenzéknek, hogy leváltsa Madurót, de most már az utcai tüntetésekre kell koncentrálniuk.

Ebben viszont benne rejlik az erőszakos összecsapások lehetősége is, a védelmi miniszter, Vladimir Padrino tábornokai gyűrűjében tévébeszédben kvázi meg is fenyegette a tüntetőket, hogy tartsák tiszteletben az alkotmányos rendet és hogy Maduro kormánya mögött áll.

Az utcai tüntetések mellett lesz majd azért politikai tárgyalás is, Maduro a hónap végén tárgyalhat ellenzéki vezetőkkel. Erre Ferenc pápa beszélte rá az elnököt. De az ellenzéki vezetők meglehetősen szkeptikusak ezekkel a tárgyalásokkal kapcsolatban, mivel a korábbi hasonló alkalmaknak sem volt semmiféle kézzelfogható eredménye. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.