Árthat-e Clintonnak a legújabb emailbotrány, még ha valószínűleg köze sincs hozzá?

külföld
2016 október 29., 13:08
comments 217

Pénteken bombaként robbant a hír, hogy az FBI újraindította vizsgálatát Hillary Clinton emailbotrányában. James Comey, az FBI igazgatója levélben tájékoztatta az amerikai törvényhozást, hogy egy másik, az ügyhöz nem kapcsolódó nyomozás során bukkantak olyan emailekre, amiket a nyomozók megítélése szerint érdemes lehet megvizsgálni.

Azóta elég nyilvánvalóvá vált, hogy ezúttal nem olyan levelekről van szó, amiket Clinton küldött, de még csak nem is olyanokról, amik a legendás magánszerveren lettek volna. Az új ügy központi figurája Clinton régi bizalmasa, Huma Abedin, illetve még inkább Abedin válófélben levő férje, Anthony Weiner.

Weiner az, aki a kongresszusi képviselőségét, majd a New York-i polgármester-jelöltségét, végső soron pedig a házasságát is azon bukta el, hogy kényszeresen ismeretlen nőknek küldözget képeket a pöcséről. Legutóbb pont egy fiatalkorú észak-karolinai lánynak, ezért is kezdte vizsgálgatni ezt a rossz szokását az FBI. Ennek során foglalták le kommunikációs eszközeit, köztük egy olyat, amit megosztva használt nejével, a Clinton-bizalmas Abedinnel.

Ezen az eszközön találtak olyan emaileket, amiket most meg akarnak vizsgálni. Vagyis ez esetben nem arról van szó, hogy Clinton megsértett-e bármilyen szabályt, hanem arról, hogy egyik bizalmasa - akinek korábbi vallomása szerint fogalma sem volt Clinton magánszerveréről, és aki munkahelyi ügyeit a hivatalos, külügyminisztériumi emailjén intézte - sértett-e szabályokat.

Ami egyébként megeshetett. Abedin elmondása szerint Clinton jellemzően kinyomtatva szerette olvasni az anyagokat, de a hivatalos állami levelezőrendszer elég bonyolult, nem egyszerű nyomtatni belőle, ezért olykor a kinyomtatandó anyagokat forwardolta a magáncímére is.

Az szinte biztos, hogy ha volt is szabálysértés, arra aligha derülhet fény a választásig hátralevő 10 napban. A kérdés most inkább az, hogy mi lesz az eset percepciója, és mennyire tudják kihasználni a republikánusok és Trump kampánya a lehetőséget, hogy Clintont újra az emailbotrány apropóján emlegethessék. A nyáron, amikor először uralta ez a téma a média napirendjét, Clinton támogatottsága két százalékot esett. Ha ez meg is ismétlődne, a jelen állás szerint csak szorosabbá tenné a versenyt, de meg nem fordítaná.

Clinton a közvélemény-kutatások összesítése alapján nagyjából 5,5-6 százalékpontos előnyben van, de az elmúlt napok trendje nem neki kedvez - volt az előnye 7 százalék fölötti is az összesítésekben. Ami miatt aggódhat, hogy a verseny az elmúlt napokban nem azért vált szorosabbá, mert támogatókat vesztett volna, hanem mert Trumpnak sikerült növelnie a maga támogatottságát, elsősorban az ódzkodó republikánusok mozgósításával.

Vagyis ha az újabb zavaros ügy, amiben egyszerre szerepel a címekben a neve az FBI és az email szavakkal, elbizonytalanítaná a támogatóit, Trumpéit pedig feltüzelné, nagyobb hatása is lehet a dolognak:

egyszerre eshet Clinton támogatottsága és nőhet Trumpé, amivel már hibahatáron belülire szorosodhatna a verseny.

Persze Trumpnak talán még ez is kevés lehet, a jelen állás szerint minden hagyományos ingadozó államot meg kéne nyernie. A hagyományos pálya, vagyis a győzelem Ohióban és Floridában nem feltétlenül elég a végső győzelemhez - Ohióban amúgy a jelen állás szerint is van esélye győzni, de ez édeskevés, ha közben Virginiában, Észak-Karolinában és Koloradóban is vesztésre áll. (Via Newsweek, Fivethirtyeight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.