16 milliárdért vettek 3 ingatlant az MNB alapítványai

üzlet
2016 november 02., 09:07
comments 72
A Buda Palota a Széll Kálmán téren 2016. augusztus 10-én, még a felújítás előtt
photo_camera Budapest, 2016. augusztus 10...A felújítás alatt álló Buda Palota 2016. augusztus 10-én. A mûemléki védettségû palota, a posta egykori székháza modern irodaházként újul meg 2018 végére, 25 millió eurós beruházással. A Pallas Athéné Alapítványok tulajdonában lévõ épület tornyában a tervek szerint kilátó lesz. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Könyv szerinti értéküknél sokkal drágábban vettek ingatlanokat a Wallis-csoporthoz tartozó Wing Zrt.-től a Magyar Nemzeti Bank alapítványai. A Világgazdaság szerint három nagy üzletről van szó.

Az árkülönbségekre a napokban nyilvánosság vált cégbírósági dokumentumok derült fény, a három ingatlant kezelő vállalkozás ugyanis november végén a vagyonkezeléssel megbízott Optima Befektetési Zrt. tulajdonában lévő alapítványi cégekhez kerül.

A Lövőház utcában lévő Millenáris Irodaház Classic épületének nyilvántartott ára 5,68 milliárd forint, ehhez képest az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. 40 százalékkal drágábban, 7,93 milliárdért vette meg az irodaházat.

A szomszédos Millenáris Irodaház Avantgarde sem jött sokkal jobb áron: 998 milliós könyv szerinti értékéhez képest több mint dupláját, 2,11 milliárdot fizetett az épületért az Optima.

A Széll Kálmán téri postaszékházért 6,45 milliárdot fizettek. 83 százalékkal mentek ezzel a 3,54 milliárdos nyilvántartott ár felé. A Világgazdaság szerint ez utóbbi üzlet a leghomályosabb, mert itt 500 millió forint a levegőben lóg. Fekete Zoltán, az Optima vezérigazgatója júniusban legalábbis még azt közölte, hogy a felújításra előkészített épület 7 milliárd forintnak megfelelő euróért kerül alapítványi tulajdonba.

Reagál az MNB

Szerda délben a jegybank, illetve a Pallas-alapítványok időközben közleményben reagáltak az ingatlanvásárlásokkal kapcsolatos cikkekre. Azt írják, ők reális áron vásároltak ingatlanokat.

A bank közleménye azt sugallja, hogy a Világgazdaság, bár ilyet a lap nem írt, az ingatlanok könyv szerinti értékét teszi egyenlővé annak piaci értékével, előbbi ugyanis az építési költségből indul ki, és ezt csökkenti több év értékcsökkentési leírása is. Ez a jegybank szerint elegendő magyarázata a fenti különbözeteknek, és az alapítványok remek üzletet kötöttek.

Az MNB később helyreigazítási kérelméhez csatolta a cégközlönyben elérhető jelentéseket is. Azt írják, hogy szerintük megtévesztő a könyv szerinti érték és az eladott ár közötti különbséggel érvelni. A csatolt jelentésen látszik, hogy az ingatlankezeléssel megbízott cégek a vételárhoz közeli értékre becsülték az épületek piaci árát. A Classic Millenáris esetében 7,93 milliárdra, az Avantgarde Millenáris esetén 2,1 milliárdra, a Buda Palota esetében 7,2 milliárdra tették a piaci értéket. (Világgazdaság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.