Miért is ne adjunk oda önként a kormánynak évi 500 milliárd forintot korrupcióra?

bűnügy
2016 november 06., 04:37

„Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája.”

Mindenki hallotta már a kormány egyik nagy szövetségesének, a Századvég Alapítvány elnökének, Lánczi Andrásnak a hírhedt definícióját, amit a kormány azóta rengetegszer megerősített.

De játsszunk el a gondolattal, mi lenne, ha a korrupció nem a legfőbb politikája, hanem csak egy része lenne a kormánynak?

Mi lenne, ha a költségvetésben létrehoznának egy évi nettó 500 milliárd forintos korrupciós alapot, amit egy külön minisztérium felügyelete alatt lophatnának el?

Az első lépést amúgy is megtettük már, amikor a pártok támogatását arra hivatkozva emelték fel maguk a pártok, hogy mindenki tudja: messze nem annyiból kampányolnak, amit hivatalosan kapnak és bevallanak. Sajnos túlszerénykedték, az összes párt teljes támogatása is mindössze 3,8 milliárd forint lett, kampányban jár azért egy kis plusz. Pedig tudjuk, egy tisztességes hergelés legalább 10 milliárdba kerül manapság.

A korrupciót nem igazán lehet mérni, de a korrupciós kockázat nagyságrendjét meg lehet becsülni: a Korrupciókutató Központ szerint kb. 1500 milliárd forintnyi közbeszerzéssel számolva évi 320-400 milliárd forint lehet a korrupció miatti túlárazás összege.

Legyen tehát évi 500 milliárd a korrupciós keret, ez már annyi, ami miatt nem kell például belerángatni az országot a paksi erőmű bővítésébe vagy az olimpiába. Ezt akár fel lehetne tölteni úgy is, hogy az összes közbeszerzési ajánlatba kötelezően be kell építeni egy 15 százalékos adót, ami a keretbe megy. Nem a polgármesternek, nem a miniszternek, ők majd a közös kasszából veszik ki, a saját megegyezésük alapján, mindenki képességei és szükségletei szerint.

Cserébe pedig csak annyit kéne megígérniük, hogy a maradék közpénzeket nem sikkasztják el, és békén hagyják a piacot. (Annál azért több ötletet várunk el, hogy behúzzák az új korrupcióügyi minisztérium alá a Miniszterelnökséget, azaz szinte az egész kormányt, és ne is pusztán annyi történjen, hogy átnevezik a propagandaminisztériumot korrupciós minisztériumnak. Legalább a szervezeti és működési szabályzatban legyenek változtatások.)

Ezzel mindenki jól járna

A mellette szóló érveket hosszan lehetne sorolni:

A Korrupciós Minisztérium költségvetését viszont nem szabadna meghaladni. Aki ezt megtenné, azt tisztelettel, alázattal megkérnénk, hogy tegye vissza a pénzt. Lehetne ez az Új Nemzeti Együttműködés Rendszere.

Alternatív terv: 1 nap szabad rablás

A bűn éjszakája című filmben Amerika minden addiginál biztonságosabbá vált azáltal, hogy az emberek minden évben ugyanazon a napon büntetlenül ölhetnek embert. A magyar megoldás ez alapján az lehetne, hogy nem évi 500 milliárdot lophatnának el a politikusok, hanem az év egy napján büntetlenül annyit, amennyit csak tudnának a rájuk bízott pénzből, de csak egy napig. Ez lehetne akár az óra-visszaállítás napja, amikor 25 órán keresztül lehetne lopni, bár sajnos hétvégére esik, még az is lehet, hogy éppen lagzira kell menni vidékre.

Ha mégis inkább egy hétköznapot választunk a ma lophatsz napra, az fantasztikus hatással lenne a közigazgatásra. Képzeljük csak el, ha egy nap alatt kellene átvinni egy értékes belvárosi ingatlan eladását, ingatlanbecsléssel, önkormányzati jóváhagyással, szerződéskötéssel, földhivatali bejegyzéssel, mindennel. És onnantól kezdve ez lehetne az alapkövetelmény egyéb ügyekben.

Ellenérv: valószínűleg képesek lennének 1 nap alatt mindent ellopni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.