Barack Obama annyira lelazult az elnöksége végére, hogy lassan egész Amerikában legalizálják a füvet

külföld
2016 november 08., 11:54
comments 84

Majd a történészek eldöntik, hogy Barack Obama nyolc éve a világ egyetlen szuperhatalma élén mennyire volt sikeres. Az viszont már most biztos, hogy Obama elnöksége alatt legalább egy történelmi jelentőségű lépés volt Amerikában: a fű elfogadása.

2012-ben Colorado és Washington államok teljesen legalizálták a korábban évtizedeken át démonizált marihuánát, és a példát egyre többen követik. A keddi amerikai elnökválasztáshoz kapcsolódva öt állam, Kalifornia, Nevada, Arizona, Massachusetts és Maine lakói szavazhatják meg a legalizálást, további négyben pedig a gyógyászati célú használatot engedélyezhetik szélesebb kör számára.

Egy októberi közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 60 százaléka támogatja a teljes legalizálást, és még a republikánus szavazók 42 százaléka szerint sincs értelme a szívás tiltásának. Barack Obama, aki fiatalkorában maga is szívott, elnökként nem állt be a legalizációpártiak táborába. Viszont elnöksége végére annyira lelazult, hogy az már gyanús. Nagyon gyanús.

A dolog 2015-ben kezdett nyilvánvaló lenni, amikor Obama első amerikai elnökként hivatalos látogatásra érkezett Jamaicába, ahol a Bob Marley múzeumot is meglátogatta, elmondta, hogy kamaszkora óta nagy rajongója az énekesnek, majd megpróbálkozott a szigetország jellegzetes szlengjével is:

link Forrás

2016 húsvétján, amikor már csak hónapok voltak hátra az elnökségből, Obama és kedves neje végleg elengedhették magukat. A Fehér Házban ilyenkor hagyományos gyerekkönyv-felolvasáson az Ahol a vadak várnakot olyan lelkesedéssel adták elő, hogy az még a közönséget is megijesztette:

link Forrás

A rakéták végső begyújtására az elnökválasztási kampány utolsó heteiben-napjaiban került sor, amikor Amerika már nem a regnáló elnökével foglalkozott, hanem a Clinton-Trump iszapbirkózással. Obama – nyilvánvalóan a Cypress Hill együttes I Want to Get High című számának hatására - október elején bejelentette, hogy Amerika a Marsra készül.

Ahogy az közismert, a marihuána alapvetően két dologra jó: bulizni és elszállt dolgokon elmélkedni. Obama elnök az utóbbit a Wired magazinnak adott futurológiai interjúban mutatta meg, amelyben mindenről szó volt a mesterséges intelligenciától Mozart autizmusáig. Bulifronton pedig teljesen elszabadult.

Obama korábban is beszélt arról, hogy bírja a rapet, elnöksége végén viszont bizonyított is. Előbb hosszas előadást tartott arról, hogy Jay-Z a király, de Kendrick Lamar már a trónt ostromolja, majd elkezdte a Fehér Házba is meghívni a kedvenceit.

AFP PHOTO / Mandel Ngan
photo_camera AFP PHOTO / Mandel Ngan

2016 július 4-én, idősebbik lánya, Malia születésnapjára például Kendrick Lamart és Janelle Monáét hívta meg elénekelni a Happy Birthday-t, elnöksége végén viszont már hivatalos eseményekre is jöhettek a haverok. Az októberben az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi tiszeteletére adott vacsorára Frank Ocean és Chance the Rapper is hivatalosak voltak. Elég jó lehetett a hangulat, itt készült Obama elnökségének talán legjobb szelfije az olasz paralimpikon vívó, Beatrice Vio társaságában.

link Forrás

És ez még mindig semmi sem volt ahhoz képest, ami néhány nappal később történt a Fehér Házban, amikor szinte a teljes fekete szórakoztatóipari elit megjelent, a buli csúcspontján pedig maga az elnök is táncolt a Hotline Blingre:

link Forrás

Kár, hogy ezt Abraham Lincoln és Theodore Roosevelt már nem láthatták. És nem hallhatták az Obama kedvenc számaiból edzéshez összerakott mixtape-et sem, amin van minden Nina Simone-tól Courtney Barnettig.

Bulizni, akárcsak elnöknek lenni, társaságban a legjobb. Barack lelki- és bulitársa pedig az a Michelle volt, akinél lazább first lady még soha nem járt a Fehér Ház közelében. Még akkor sem, ha John F. Kennedy tényleg felszedte Marilyn Monroe-t.

link Forrás

A már említett, Matteo Renzi tiszteletére rendezett vacsorán Michelle Obama egy Beyoncét megszégyenítő Versace-ruhában jelent meg:

AFP PHOTO / Nicholas Kamm
photo_camera AFP PHOTO / Nicholas Kamm

Semmi sem bizonyítja jobban a legalizációs hullám erejét, hogy még Joe Bident, a 73 éves alelnököt is elkapta a gépszíj. Biden korábban nem a hajeleresztős lazaságáról volt híres, erre mit csinált 2016 októberében? Elvitte Jay Lenót egy körre a Corvette-tel.



Akárki lesz az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke, a marihuána diadalmenete a politikai és kulturális mainstreambe megállíthatatlan.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.