Nem igaz a hír, hogy 11 ezren szavaztak Harambéra az amerikai elnökválasztáson

külföld
2016 november 11., 16:45

Sokan nem örülnek neki, hogy Donald Trump lett az Egyesült Államok új elnöke. Közülük néhányan az interneten sápítoznak arról, hogy mindez nem történhetett volna meg, ha 11 ezren nem Harambéra, a cincinnati állatkertben lelőtt gorillára, hanem Clintonra szavaznak.

„Gondolkozol, hogyan történhetett... aztán látod, hogy 11 ezren Harambéra szavaztak és hirtelen minden értelmet nyer” – 133 retweet, 175 lájk.

„HARAMBE 11 EZER SZAVAZATOT KAPOTT ISMÉTLEM EGY HALOTT GORILLA 11 EZER SZAVAZOTT KAPOTT AZ ELNÖKVÁLASZTÁSON” – 68 retweet, 101 lájk.

Bár nagyon szomorú és vicces és lenne, ha tényleg 11 ezren szavaztak volna rá, ez egy ordítóan nagy kamu, amit valaki elterjesztett az interneten, az emberiség szellemi állapotában csalódó szavazók meg elhitték.

Figyelem! Ezen a képen nem Harambe, hanem csak egy sima gorilla látható, de azért simán bevetted volna, hogy ő az! / Kép: Wikipédia

Pontosabban az az igazság, hogy nem tudjuk, mennyien szavazhattak rá, de biztos, hogy nem 11 ezren. A CNN megmagyarázza, miért:

Amerikában a legtöbb államban lehet olyan jelöltre is szavazni, aki nincs rajta a kinyomtatot szavazólapon, tehát a szavazónak kell kézzel kell beírnia. Kilenc államban egyáltalán nincs ilyen lehetőség. 34 államban az a szabály, hogy kizárólag olyan ember nevét lehet beírni a rubrikába, aki már szerepel a szavazóbizottság rendszerében. Van még hét olyan állam, ahol akárkinek a nevét beírhatod, de ha Harambét írsz be, azt simán érvénytelen szavazatnak számolják, és nem pedig külön, Harambe-szavazatként.

Néhány önkéntes választási szakértő arra is emlékeztet, hogy Harambe 1999-ben született, tehát még nincs 35 éves, ami feltétele az elnöki pozció betöltésének, így ha rá szavaztak volna a legtöbben, akkor sem foglalhatta volna el az elnöki széket, pláne, hogy ugye meghalt.

Harambénak Magyarországon is lenne szavazótábora, igaz, talán nem 11 ezres. Az egyik videót, amiből ez kiderül, egy Bill Clinton nevű felhasználó töltötte fel a Youtube-ra. Véletlen lenne? Valószínűleg igen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.