A sziki ponty mennybemenetele

gasztronómia
2016 november 15., 21:17
  • Az Onyx étterem kapta a legmagasabb pontszámot a Gault&Millau Étteremkalauztól a 2016-os tesztek alapján.
  • A teszt óta távozott a két konyhafőnök, Szulló Szabina és Széll Tamás, így nem ér.
  • A húszpontos skálán értékelő G&M szerint 18 hazai étterem fér be a legmagasabb, 15-17 pontos minőségi kategóriába.
  • Az akasztói sziki ponty a legjobb magyar ponty.
  • Szentesi „Jóska” József pedig évborászata.

Megjelent a Gault&Millau Magyarország 2017 étteremkalauz, ami a legátfogóbb, legszakmaibb, legeltökéltebb, legszigorúbb, legsatöbbibbebb. 231 étterem és 576 bor.

Az még gombócból is sok.

A szakmai értékelés keretében legfaszagányosabbnak talált éttermek listája így néz ki:

(Három kivételével mindegyik étterem budapesti, a három kivételnél jelöltük a helyet; a duplazárójeles pontszám pedig azt jelenti, hogy az értékelés óta távozott a konyhafőnök, tehát nem ér.)

  • Onyx étterem – ((17 pont))
  • Alabárdos Étterem – 16
  • Costes restaurant – 16
  • Laci!Konyha! – 16
  • Babel Budapest étterem – 15
  • Borkonyha – 15
  • Olimpia étterem – 15
  • Csalogány 26 étterem – 15
  • Salon restaurant – 15
  • St. Andrea wine&gourmet bar – 15
  • Anyukám Mondta étterem (Encs) – 15
  • Fausto’s Ristorante – 15
  • Mádi udvarház/Gusteau (Mád) – 15
  • Arany Kaviár Étterem – 15
  • Innio wine bar – 15
  • Costes Downtown – 15
  • Platán restaurant&café (Tata) – 15
  • Tanti étterem – ((15))
  • EDIT: szintén 15 pontos, így toplistás a pécsi Susogó étterem is

A Larus Étteremben az ilyenkor szokásos ereszd-el-a-sajtosrolómat keretében mutatta be kedd délután a Gault&Millau Magyország 2017-es étteremkalauzát Molnár B. Tamás főszerkesztő, a hazai gasztronómiai szakírás mogul-guru-csimborasszója. Amely immáron.

Hangsúlyozta, kiemelte, leszögezte, fejtegette, elmondotta.

Erősödött a középmezőny. Pont.

A hazai gasztroközbeszéd illetve az étteremkritikának csúfolt inkompetens ingyenkajálás sokszor csúcsgasztronómiának nevezi azt is, ami valójában a tisztes, faxni- és extramentes középmezőny. A legjobb hazai éttermek közül is talán csak két olyan van, amely egyáltalán közelíti ezt a fogalmat. De mindegy.

Az év konyhafőnöke Pesti István lett, aki ironikus módon a tatai Platán étteremben dolgozik. (Főztjét a régi Bábelben ismerte meg a pesti közönség, aztán a budai Tantival Michelin-csillagot szerzett, végül lement Tatára.)

Az év étterme elismerést a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely kapta, amely elrettentően modoros elnevezése ellenére (vagy éppen dacára) a legjobb vidéki éttermek közé kapaszkodott, így a tokaji borvidéken, az Anyukám mondtával együtt már két igen magas színvonalú vendéglátóhely is van.

Az év étteremtulaja a Rosenstein család lett, többgenerációsan.

A magyar gasztronómia idei nagy reménysége pedig Garai Ádám, aki a második séfváltás után is csúcsközelben tartja a róla elnevezett tér szomszédságában gyökerező Olimpia pinceszentélyt.

Az év feltörekvője az őriszentpéteri Pajta bisztró, amely lendületesen törekszik fel. Kis ozáis a nagy Vas megyében, és megjelenik a lazac meg a tőkehal is.

A vidék vendéglője a békéscsabai Kisvendéglő a Hargitához. Óriási BIG UP a Dél-Alföldnek, a nagy magyar gasztrosivatagnak az újabb kis oázisért.

Alternatív vendéglátás kategóriában pedig Huszár Krisztián bulibüféje, a Beszálló nyert; aki járt mostanában a Madách tér környékén, az tudja, miért.

És az est fénypontya: Aranyszalag (valójában: szallag) minőségi tanúsítványt kapott az akasztói sziki ponty. (Izmos húsú, kevéssé zsíros fajta, pedig éhes borja nagyokat döf rajta. Ugyanitt előnyös genetikai tulajdonságok megfelelő takarmányozással.) Az Aranyszalag (szallag) a legjobb minőségű hazai alapanyagokat ösmeri el. Egyébiránt.

Az év borászata elismerés Szentesi József régi magyar szőlőfajtákkal suszterkodó, ultrakézműves budaörsi mikropincéje nyerte el. Duplaironikus, hogy a legjobbak közé éppen két, világfajtákból készült bora került.

A legmagasabb pontszámú borok:

Vörösek

  • Szentesi Cabernet Sauvignon Reserve 2012 – 16 pont
  • 2HA Tabunello 2013 – 16
  • Bock pincészet Bock Cuvée 2011 – 16
  • Heimann Barbár 2012 – 16
  • Bock Syrah 2013 – 16
  • Vida La Vida 2012 – 16
  • Konyári Alfa és Omega 2009 – 15
  • Szentesi Velence Cuvée 2013 – 15
  • Gere&Weninger Villániy Franc 2011 – 15
  • St. Andrea Hangács Bikavér 2012 – 15
  • Dúzsi Görögszó 2012 – 15

Fehérek

  • Kreinbacher Prestige Brut NV (pezsgő) – 16
  • Kaláka Tökösmál 2015 – 15
  • Demeter Zoltán Boda (furmint) 2015 – 15
  • Homonna Rány (furmint) – 15
  • Bott Frigyes Hárslevelű 2015 – 15
  • Kikelet Kassai (hárslevelű) 2015 – 15
  • Villa Tolnay Panoráma Rajnai Rizling 2015 – 15
  • Jásdi Siralomvágó (olaszrizling) 2015 – 15
  • Figula Öreg-hegy (olaszrizling) 2015 – 15
  • Villa Sandahl CitrusxLimon (rajnai rizling) 2015 – 15
  • Pannonhalmi Apátsági Pince Prior (rajnai rizling) 2015 – 15

Édesborok

  • Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008 – 16
  • Royal Tokaj Tokaji Aszú 6 puttonyos 2011 – 16
  • Királyudvar Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006 – 16
  • Tokaj Kikelet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2010 – 16
  • Tokaj Nobilis Tokaji Aszú 6 puttonyos 2010 – 16
  • Dereszla Tokaji Aszúesszencia 2008 – 16
  • Tokaj Hétszőlő Nagyszőlő-dűlő Aszú 6 puttonyos 2013 – 16
  • Barta Öreg Király-dűlő Aszú 6 puttonyos 2013 – 16
  • Bott Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 – 16
  • Gizella Dénes Aszú 2013 – 16
  • Demeter Zoltán Eszter Főbor 2013 – 16

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.