Farkas Flórián szerint le akarják karaktergyilkolni

POLITIKA
2016 november 19., 06:24
comments 110

Elég erős interjút közölt a fideszes roma politikussal a Fidesz házifelülete, a Magyar Idők. Farkas Flórián ténykedése sosem volt zökkenőmentes, de az utóbbi időben egymást érik a botrányok.

Csak ami hirtelen eszünkbe jut: a roma integrációra szánt Híd a munka világába program körül nincsenek rendben a pénzügyek, az Országos Roma Önkormányzat költéseinél európai hatóságok és a NAV is vizsgálódnak, 1,6 milliárd forintot kéne visszafizetniük az Emminek, de nem teszik. Ezen kívül, nem igazán tudni, mit csinált Farkas Flórián a havi egymiliós fizetéséért, de az biztos, hogy a parlamentből legtöbbet hiányzó képviselők listáján szerepel és nem minden tiszta az érettségije körül sem.

Farkas a kormánylapnak most elmondta, miről is van szó: szerinte

a baloldal karaktergyilkosságra készült, de nem ért célt.

Farkas szerint azért támadták, mert a szocialista-liberális kormányok pusztítása után sikerült felépíteni egy működő nemzetiségi politikát, és ezzel párhuzamosan a cigányságot a saját közösségi érdekeit felismerő és azt képviselő kikerülhetetlen politikai tényezővé szervezni.

Farkas tagadta azt is, hogy bujkálna a nyilvánosság elől, egyszerűen csak nem akart asszisztálni a lejáratókampányhoz. Farkas érvelésének legvisszataszítóbb eleme, hogy a saját személye körüli botrányokat folyamatosan próbálja összemosni úgy általában a cigányság elleni támadásokkal és előítéletekkel, mintha annak felemlegetése, hogy az irányítása alatt több száz millió forint tűnt el az ORÖ-nél, az magyarázható lenne emiatt:

"nem akartam és nem is fogok asszisztálni ahhoz a lejárató hadjárathoz, amelyben egyébként az a legszomorúbb, hogy nemcsak személyemet, de az egész cigányügyet is befeketítik, lejáratják, miközben sok területen óriási eredményeink vannak."

A Híd a Munkába program miatt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálatot indított, de Farkas szerint sikerült megnyugtató válaszokat adnia a hatóságnak.

Ráadásul, mint mondja szerinte "az eljárásuk jogalapja abban a pillanatban megszűnt, amikor az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy határozott: visszafizetteti az Országos Roma Önkormányzattal a Híd a munka világába programra felvett forrást, és mivel nem a vállalt feltételekkel valósult meg, a programot kivezették a tagállami elszámolásból".

Azaz ha jól értjük, mivel az Emmi is arra jutott, hogy inkább fizessék vissza a több mint egymilliárd forintot, már nincs is jogalapja az OLAF-nak, hogy azt miért költötték el helytelenül korábban. Szép.

A Híd a Munkába program kisíklásához amúgy természetesen semmi köze Farkasnak, mivel az szerinte csak az ő elnöklése után ment el rossz irányba, miután "rossz kezekbe került". Arra, hogy akkor miért ellene folynak a sajtótámadások, Farkas Flórián ismét gyomorforgató válasszal áll elő:

Mint már említettem, itt nemcsak a személyemet, hanem az egész cigányságot támadják. Megpróbálnak megosztani bennünket.

Farkas szerint azért, mert túl sikeresek voltak a helyhatósági választáson. Később azt is elárulja, hogy nem tervez lemondani a Lungo Drom éléről, mert nincs oka rá:

A méltatlan támadások nem tudnak maradandó éket verni a cigányság egyre erősebb önképviseletébe, abba, hogy saját érdekeinkért szervezetten, egységesen és tudatosan kiálljunk. Abban sem bizonytalanítanak el minket, hogy tisztán lássuk: a Fidesz kormány az, amelyik valóban segíti a romák felzárkózását, az előzőek csak ártottak. Az ellenzék hadjárata nem érte el a célját, a cigányság és a kormány egyaránt számíthat a továbbiakban is a munkámra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.