Szegény erdélyi gyerekmunkások teszik be a Kinder-tojásokba az ajándékot, otthon, éhbérért

külföld
2016 november 22., 14:55
comments 284

Belegondoltál már, milyen gépsor rakja be az összerakható kis bizbaszokat a Kinder-tojások belsejében zörgő sárga műanyag tokokba? Ha igen, szinte biztosan tévúton jártál, egy friss tényfeltáró cikk szerint ugyanis ez abszolúte kézműves munka, igaz illegális.

A Sun cikke szerint az olasz Ferrero három román alvállalkozója, a Romexa, a Prolegis és az Adontradenet nevű cégek a nagyobb profit miatt úgy adják ki a monoton munkát, hogy a szerencsétlen al-alvállakozók azt az otthonukban végzik. Az egység  a zsák, ami ezer darab meglepetéssel megtöltött sárga plasztiktokot jelent, ezért 960 és 1370 forint közötti összeget fizetnek, vagyis egy ajándék darabjainak kiválogatásáért és betöltéséért durván 1 forintot.

A cikk szerint előfordul, hogy hatéves gyerekek is ezen dolgoznak, akár napi 13 órán keresztül.

"A fogyasztók azt várhatnák, hogy egy gyerekeknek szánt csokoládé belsejébe kerülő terméket ellenőrzött körülmények között gyártsanak. De a meglepetésjátékok olyan nagy részét rakják össze a bedolgozók lakásaiban, hogy a valós minőségellenőrzés lehetetlen"

- nyilatkozta az Irish Sunnak a sztorit kitálaló egyik forrás.

A lap riportere eljutott több bedolgozó családhoz és le is fotózta, ahogy a nappaliban a gyerekeikkel együtt töltögetik a sárga bigyókat.

A gyárak közül az egyik Szatmárnémetiben, a másik Tasnádon található.

Amikor a Sun riportere megjelent az egyik érintett üzemben, egy munkafelügyelő szó szerint elfutott előle és a kérdései elől, majd kizárta a gyárból. Egy órával később taxi fékezett annak a bedolgozó családnak a házánál, akik a lapnak is nyilatkoztak. A sofőr elkérte tőlük az összes, még össze nem rakott műanyag játékdarabot és sárga féltojást, majd közölte, hogy ezzel vége a munkának, majd távozott.

Egy másik, a cikk által idézőjeles „rabszolgának” nevezett alvállalkozó, a 49 éves Felicia Indrea két éve rak össze Kinder-meglepetéseket, amiről azt nyilatkozta, hogy néha úgy érzi, belebolondul, és már álmodik is a kis műanyag játékokkal.

Tasnádon a negyvenes éveiben járó Cori Biro az újságírók szeme előtt vett fel tíz zsáknyi alapanyagot a helyi Adontradenet gyárban, majd megmutatta nekik, hogyan kell belerakni egy krokodil részeit a kis tojásba.

Daniel Muresan, a Romexa nevű Ferrero-alvállalkozó területi menedzsere azt nyilatkozta, fogalma sem volt arról, hogy al-alvállalkozókat vonnának be, de ha tényleg bebizonyosodik a dolog, az érintett üzemekkel szerződést bontanak.

„A képek alapján komoly problémával állunk szemben, ezért komolyan is fogjuk venni az ügyet”

- ígérte.

Miután a sztori megjelent s Sun-ban, kedden a román média is ráugrott a sztorira. Amikor a Digi24TV megtalálta, Timea Jurj, az egyik bedolgozó családanya, aki nyilatkozott is a Sunnak és le is fotózták a gyerekeivel munka közben, már azt állította, hogy a cikk koholmány. A nő azt mondta, nem is értett minden angol nyelvű kérdést és a gyerekei egyáltalán nem dolgoznak napi 13 órát. Azt is állította, hogy a Sun újságírói több válaszát is meghamisították, és hogy állást ajánlottak a férjének Angliában. Azt mondta, nagyon megijedt és retteg a következményektől.

Retteghet is, az ügyben eddig ugyanis egyetlen hivatalos vizsgálat indult el biztosan: a helyi gyermekvédelmi szervek nyomoznak éppen az ő ügyében, hogy valóban dolgoztatta-e a gyerekeit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.