Emlékszel a durva gyalázkodásokkal fűszerezett 444-Cink-háborúra, ami a ma felmentett Dopeman miatt tört ki 3 éve?

Média
2016 november 24., 11:34
comments 149

A cicaharc nemhogy régen, de három évvel ezelőtt is sokkal jobb volt. Mivel a memóriánk - a miénk is meg az olvasóké is - olyan, mint egy szita, amit ráadásul a körzet fideszes képviselőjének az unokaöccse szállított le egy irányított közbeszerzés eredményeként,  most talán sokan fognak meglepődni.

Minden azzal kezdődött, hogy a garázdaság vádja alól a  a Fővárosi Törvényszéken ma jogerősen felmentett Pityinger Dopeman László 2013. szeptember 29-én tüntetni ment a Szolidaritás nevű, azóta feledésbe merült politikai szervezettel, akik Bajnai Gordon sikercsapatának, az Együtt 2014-nek voltak a tagjai, és éppen a kétéves születésnapjukat ünnepelték. Ez volt az a híressé vált akció, amikor lefejeztek egy e célra odaszállított Orbán Viktor-szobrot, aminek a fejét Dopeman aztán végighurcolta a fél fővároson.

A tüntetésről Plankó "Banyatank" Gergő írt cikket a 444-re, és akkorát rúgott bele, mint Mészáros Lőrinc a szemtelen matrózba.

link Forrás

Én ekkor javában csináltam a az amerikai Gawker Media magyar blogját, a cink.hu-t. A Szolidaritás szobros performanszát persze én is bénának tartottam, de egyfelől tetszett, hogy a sokezer rohadt unalmas pudingtüntetés után itt legalább történt valami, másfelől viccesnek éreztem, hogy pont Plankó és a 444 cinkeli olyan szöveggel az akciót, mint valami rend- és nyugalompárti kereszténydemokrata, így heccből írtam egy posztot, ami így kezdődött:

444-es és indexes nyuggerek, szevasztok! Hogy kerültetek egy platformra Deutsch Tamással? Írjatok petíciót a felősségteljes tüntetéskultúrért!

Plankó Gergő, a 444.hu nyugdíjas tagozatának vezéralakja felháborodottan rázza a járókeretet:

Ekkor jött a minden érintettet meglepő fordulat: Uj Péter főszerkesztő perceken belül személyesen szállt be a cicaharcba egy lendületesen személyeskedő publicisztika formájában, aminek az elejére ezt a fotót illesztette:

meg ezt a szöveges bevezetést:

Nem szokásunk mások minősíthetetlen publicisztikáit minősíteni, de van az a szint, amikor mégis.

Két világlegzseniálisabbreklámja- és ennéljobbreklámmamárnemlesz-youtubevideó között szenvedélyes „publicisztikát” közölt a hétvégi szobordöntögetős Szolidaritás-tüntetés védelmében Szily László, a Cink.hu örökifjú újságírója. Odanyuggerezik egy hegyeset.

és amiben utána olyanokat írt a nyuggerezésemre válaszul, hogy, hogy

  • Annyi azonban mégis idekívánkozik, hogy Szily kenyéradó gazdáinak hazájában, az imádott Egyesült Államokban az ilyen típusú bunkóságot age-izmusnak hívják. És az ismert balliberális szuperhatalom házatáján éppen annyira számít tréfás dolognak, mint a rasszizmus vagy a szexizmus.
  • Az age-ista bunkózás különösen szimpatikus dolog egy öregedő társadalomban, ahol polgártársaink többsége idős. Szilynél nem sokkal, de valamivel idősebb.
  • A koránál egyébként jó tíz évvel idősebbnek kinéző újságíró színes, „fiatalos” széldzsekiben robogózik a lendületes baloldali forradalmár szerepében, feltolta a hangerőt a Macbookon, és szól a Rage Against The Machine: végre itt egy igazán dinamikus baloldali tüntetés!
  • Lelkesedésében még saját klubelnökével, a nemzet twitterezőjével, Deutsch Tamással is szembekerül a hungarocellszoborfej-hurcolászás már negyvenöt felé bandukoló, lánglelkű rajongója.

Mint látható, Uj nálam sokkal jobban érzi a beefelés műfaját, amennyiben egyáltalán nem szórakozott tartalmi kérdésekkel, hanem kizárólag az olvasókat és engem is sokkal inkább felpezsdítő személyeskedésben utazott.

Ezt persze én sem hagyhattam válasz nélkül, úgyhogy azonnal visszavágtam, ilyen felütéssel.

Szegény 444. A „fiatalos”, sőt „lendületes” online újság riporterei az első szóra berezelnek, ha valaki a nevükön szólítja őket, és rögtön elbújnak Uj Péter szoknyája mögé. Most is a számtalan „gyermekét” a szakállába ragadt, sőt ott tovább rugózó ételmaradékokkal sokkoló apafigurának kellett publicisztikát írnia, miután rávilágítottam, hogy milyen öreges a lapja gondolkodása.

és ilyen folytatással:

És ez a „szoknya mögé bújás” nem valami képes fogalmazás volt, UP asszonyos csípőjén jól állnak a lágy esésű harangszoknyák. A lapszoknya viszont nem az ő világa, az inkább a modern piszkafaalkatra való, őt túlzott is erősíti.

De miből gömbölyödött ki ennyire a főszerkesztő, vagy kérdezhetném úgy is, ki tömte tele azt a kuffert?

Mindenki jól tudja, hogy Bajnai Gordon. Éppen ezért átlátszó a 444 taktikája, az odamondogatós álfüggetlenség.

Utólag be kell látnom, hogy Up jobban adta, de a képaláírásomra azért azóta is büszke vagyok, ez alá a fotó alá ugyanis:

azt írtam, hogy

Itt vajon mitől mosolyog? Mert szárazon még senki se látta vidámnak!

Szerintem aznap cseteltem a legtöbbet egész életemben, annyian kérdezték meg, hogy ez akkor most komoly?

A sztori vége sokak előtt ismert: Uj az eset után két évvel inkább leszerződtetett, hogy soha többé ne írhassam meg az igazat a 444-esekről. Ennyit a magyar online médiáról!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.