Traktort vesz a magyar állam a kárpátaljai magyar termelőknek

Tbg
mezőgazdaság
2016 november 26., 11:44

Több mint 300 kárpátaljai magyar gazdálkodó és mezőgazdasági vállalkozó írt alá csaknem 600 millió forint összértékben pályázati szerződést szombaton Beregszászon, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program keretében.

Az eseményt a kormány részéről Grezsa István cerebrálta, aki a kormánybiztosok sorát gazdagítja, posztjának pontos definíciója ez (Kapaszkodjanak!):

„a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa”

A programmal a magyar kormány nyújt támogatást Kárpátaljának gazdaságfejlesztésre.

Ezek az első szerződések, amelyek részesülnek a kárpátaljai magyarságnak nyújtott 32 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési program forrásaiból.

Szimbolikusnak nevezte, hogy a régióban először a gazdálkodók és mezőgazdasági vállalkozók jutnak támogatáshoz, hiszen - fogalmazott - a magyar történelem utolsó harmadában a parasztság volt az, amely a magyarságot jelképezte, és amely a magyarság kiapadhatatlan gazdasági és humán erőforrását jelentette.

Kárpátalja nagyrészt magyarok által lakott síkvidéki területén is nagy hagyományai vannak a mezőgazdasági termelésnek. Karácsony előtt további pályázati szerződéseket fognak aláírni.

Az idei kétmilliárd forintos vissza nem térítendő gazdaságfejlesztési támogatás jövőre és az azt követő évben 5-5 milliárd forintnyi összeg folyósításával folytatódik, emellett rendelkezésre áll egy 20 milliárd forintnyi kedvezményes hitelkeret is.

A mezőgazdasági pályázati kiírás több alkategóriájában 343 pályázó részesül támogatásban. További 127 pályázat szintén megfelelt a kiírási feltételeknek, de forráshiány miatt nem most kapott támogatást.

A magyar kormány ugyanakkor megígérte, hogy még az év végéig folyósítanak mintegy 300 millió forintot a függőben lévő pályázatokra.

Legtöbben, a kérelmezők mintegy 60 százaléka, mezőgazdasági gépekre, elsősorban traktorokra pályázott, míg a méhészek kaptárakra, az állattenyésztők a termelést segítő eszközökre, a kertészek főként facsemetékre

Azt is közölte, hogy a mezőgazdasági pályázatokat benyújtók összesen 800 millió forintot igényeltek, de az odaítélhető keretösszeg 595 millió forint volt. (MTI)

Címlapkép: „Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő távozik egy traktorral az Országház mélygarázsának bejárata elől 2015. október 5-én. (MTI Fotó: Kovács Attila)”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.