Úgy kalkuláljon a Jézuska, hogy már a rendőr is bírságolhat drónozásért

közlekedés
2016 november 29., 09:02
comments 369

Egyre olcsóbbak, egyre jobbak, nem csoda, hogy a karácsony egyik slágerterméke lett idénre a drón. Az fpvshop.hu szerint

minden évben duplázódik a kopterek iránti kereslet, míg tavaly heti ötöt, idén már tízet is eladnak.

Így éppen ideje, hogy ezt a használatuk szabályozása is kövesse. Az Országgyűlés múlt hét kedden fogadta el 154 igen, 33 nem szavazattal és 8 tartózkodás mellett a légiközlekedésről szóló törvény módosítását, aminek egyik legkézzelfoghatóbb újdonsága, hogy

január elsejétől már a rendőr is bírságolhat drónozásért.

A törvénymódosítás ezentúl tisztáz pár fogalmat, és előrevetíti, hogy

hogyan képzelik el a jövőben a magyarországi drónozást a döntéshozók.

Így:

  1. Minden drónos regisztrálja magát és a kötelező felelősségbiztosítással ellátott drónját a légiközlekedési hatóság felé elektronikus úton.
  2. Ezután letölt egy Hungarocontrol által fejlesztett alkalmazást, aminek térképén látja az aktuális légtér információkat és egyéb korlátozásokat, az adott helyen például repülhet-e, majd becsekkolja a repülését.
  3. Boldogan leszáll és hazamegy.

Igen ám, de ezeket

a részleteket szabályozó minisztériumi rendelet egyelőre még nem készült el.

Így nem tudni, hogy kell-e majd valamilyen vizsgát tenni, ha igen, milyen tananyaggal és kinél, illetve kérdés többek közt, hogy hogyan kell majd a repüléseket nyilvántartani, meg egyáltalán milyen drónokat fogad el majd a hatóság, milyen üzemben tartási kötelezettségekkel. A Drónpilóták Országos Egyesülete szerint ezek a részletek fogják majd meghatározni, hogy mennyire lesz könnyű legálisan drónozni,

de a törvénymódosítás ténye mindenképpen előremutató, mert az utóbbi időben nagyon lelassult a szabályozás megújításának folyamata.

Hatósági harci sas fog be egy drónt Katwijkben 2016. március 7-én.
photo_camera AFP PHOTO / ANP KOEN VAN WEEL

Arra a kérdésünkre, hogy mikorra várhatjuk a részletes szabályozást, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium úgy válaszolt, hogy

"a rendelet előkészítés alatt áll, kihirdetésének és hatályba lépésének időpontja a szükséges egyeztetések előrehaladásának függvényében lesz meghatározható."

Tehát nem tudni. Addig is marad minden a régiben:

légtérhasználati engedély igénylése a Légiközlekedési Hivataltól, harminc napos átfutással.

Vagy bírság, bármelyik rendőrtől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.