Azerbajdzsánban mostantól börtön járhat azért, ha rosszat mondasz az elnökről az interneten

külföld
2016 november 30., 21:23
comments 88

Az azeri parlament elfogadott szerdán egy törvénymódosítást, amely börtönnel bünteti az elnök személyének megsértését az interneten.

Azerbajdzsánban, ahol gazdasági nehézségek léptek fel az olaj világpiaci árának esése és a nemzeti fizetőeszköz leértékelődése miatt, szinte az összes hagyományos sajtóorgánum szoros állami ellenőrzés alatt áll, ezért az internetes közösségi oldalak váltak a kormányt bíráló hangok színterévé.

Azerbajdzsán az interneten elkövetett becsületsértést három évvel ezelőtt már bűncselekménnyé minősítette, azonban az akkori szabályozás nem tett külön említést az elnökről. A bakui parlament által most elfogadott módosítás három évig terjedő szabadságvesztéssel és 1500 manatig (mintegy 250 ezer forint) terjedő pénzbüntetéssel rendeli büntetni az elnököt becsmérlő internetezőket. A törvény hatálya alá tartoznak a világhálón álnévvel szereplő felhasználók is.

Európai jogvédők a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásával vádolják a dél-kaukázusi volt szovjet tagköztársaságot és annak elnökét. Ilham Aliyev államfőt a törvény visszavonására szólították fel. Azeri tisztségviselők ugyanakkor tagadják ezeket a vádakat. (MTI/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.