Semjén Zsolt terjesztette fel Bayer Zsoltot a lovagkeresztre

POLITIKA
2016 november 30., 11:06
comments 241

"A GULAG rabtelepein fogvatartottakkal való érzelmi azonosulásért, az erdélyi magyarság életének hiteles bemutatásáért. Javaslattevő miniszter: Semjén Zsolt"

Többek között ez szerepel abban a hivatalos papírban, amit Harangozó Tamás MSZP-s képviselő kapott meg a Miniszterelnöki Kabinetirodától, miután közérdekű adatkérést küldött nekik Bayer Zsolt állami kitüntetésével kapcsolatban.

Bayer idén augusztusban kapta meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. A publicista kitüntetése sok embert zavart, több mint százan adták vissza korábban kapott állami elismerésüket.

Bayer korábban az Olaszliszkán történt gyilkosság miatt arról írt, hogy

"Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba",

illetve írásaiban gyakran küldi el a kurva anyjukba azokat, akik nem értenek vele egyet. Bayer konzervatív, polgári gondolatairól itt lehet elolvasni összefoglalónkat.

Az MSZP-s Harangozót augusztus óta nem hagyta nyugodni, hogy pontosan kinek a javaslatára és miért tüntették ki Bayert, illetve hogy a kormány vezetői egyetértenek a publicista szellemiségével. Ebben az ügyben az elmúlt három és fél hónapban 13 levelet váltott a különböző minisztériumok vezetőivel, szeptemberben például azt válaszolták a kérdéseire, hogy

"[Bayer] egyes megfogalmazásai közéleti vitákat változzak ki",

illetve, hogy bezzeg az MSZP meg még rosszabb embereket tüntetett ki. Nagyjából végig ez volt a reakció,

  • Harangozó rossz helyen kérdez,
  • meggyalázza 1956 emlékét,
  • bezzeg 2006-ban rendőrterror volt,
  • ő MSZP-s, úgyhogy csak kussoljon.

Ezek miatt végül nem is a parlamenti kérdéseire adott válaszként kapta meg a kért információt, hanem csak akkor küldték át nekik Bayer kitüntetésének papírjait, amikor közérdekű adatkérést küldött Rogán minisztériumának.

A hivatalos iratok szerint Semjénhez egyébként azután jutott el Bayer jelölése, hogy "A GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány" elnökhelytettese indítványozta a dolgot. Az indítványozó alapítvány elnöke egyébként szeptemberben lemondott a posztjáról, mert nem értett egyet Bayer kitüntetésével, és nem tudott elnökhelyettese magánakciójáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.