Ki fogja megvenni a Baranyában talált, milliós értékű csodagombát?

gasztronómia
2016 december 01., 16:23
comments 171

A külföldi turisták jól láthatóan sokkal szarvasgombatudatosabbak a magyaroknál: amikor befutok a Nagycsarnokba, hogy személyesen is megnézzem a Mágnás Béla névre keresztelt, több mint félkilós, rekordméretű isztriai szarvasgombát, egy csomóan fotózzák a telefonjukkal. Egy magyar őgyelgő jó eséllyel csak egy szép nagy, furcsán rücskös-dudoros, kicsit piszkos krumplit látna a plexi alatt, de akinek a szarvasgomba nem csak olvasmányélmény, az láthatólag azonnal értékeli ennek a példánynak a méretét.

Az isztriai a legdrágább szarvasgombafajta, a szokásos, diónyi példányok kilónkénti ára 2-3 ezer euró, vagyis 630-940 ezer forint, de az ehhez hasonlóan nagyok ára hatalmasat ugrik, és elérheti egy luxusautóét is. Ezeket árveréseken szokták elpasszolni, vagy megveszi őket egy nagyforgalmú luxusétterem, esetleg egy villantani akaró gazdag ember.

Őrült világot élünk, ennek a gombának például saját sajtósa van, maga Péter "Gasztroforgószél" Anna, aki ki is veszi nekem a tárlóból. Tudálékosságból megszagolom, de ez tényleg értelmetlen gesztus, hiszen olyan mindent elsöprő szarvasgombaszagban állunk, hogy alig kapok levegőt. Én már egy csomószor jártam szarvasgombászni, így egész őszintén tudom leszépezni a kétökölnyi gumót, ami a szó hagyományos értelmében nem igazán szép, de cserébe baromi nagy.

Van már rá komoly érdeklődő - tudom meg. Erdőközeli forrásból korábban azt hallottam, hogy talán Szingapúrba kerül, de az sem teljesen kizárt, hogy Magyarország legyen a végállomás. Ugyanez a forrás mesélte el azt is, hogy egy öreg baranyai tölgyesben találták a gigantikus isztriait.

De kihez kerülhet a sosem látott méretű csodagomba? Hát valaki olyanhoz, akinek nemcsak rengeteg pénze van, de

  • elég gasztrosznob ahhoz, hogy egy nyersanyagra elköltse 2 Louis Vuitton-táska és egy Gucci-fülpiszkáló árát
  • nem sajnál pár milliót egy hirtelen ötletre, vagyis a pénzét az állammal üzeletelve = ingyen szerezte

A 444 tippjei:

Andy Vajna

Étterme is van, a Nobu, ahol a frissen meggazdagodott fideszes uralkodó osztály feketemiséit szokták tartani, és ahol jól is kivehetné magát egy magyar talajban talált luxusgomba közösségi száttrancsírozása és felfalása. Amit ráadásul jellenzően nyersen vagy minimális hőkezelés után esznek meg, hasonlóan a Nobu fogásaihoz. Igazából az szól csak Vajna ellen, hogy ő saját erőből is képes volt vagyont gyűjteni, így elképzelhető, hogy a saját pénztárcáját nem úgy fosztogatja, mint nemzeti nagytőkés a költségvetést. Az is ellene szól, hogy fánkozós pofáraesés után talán nem akar minden áron gasztronómiára költeni.

Mészáros Lőrinc

Kihez illene jobban egy gigantikus isztriai szarvasgomba, mint Mészároshoz, az Új Horvát Bánhoz? Ami ráadásul pont olyan alakú, mint Mészáros volt, mielőtt kardiózni kezdett volna.

Széles Gábor

Egy alientojásra emlékeztető cucc biztosan érdekelné, csak az a baj, hogy ő is üzleteléssel szerezte a vagyonát.

Garancsi István

A Magyar Természetjáró Szövetség oligarcha elnöke erdőt járni bizonyítottan szeret, így ez a tölgyesben talált gomba is felkeltheti az érdeklődését.  Nem tűnik hedonistának ugyan, de azt a gombát nem is kell feltétlenül megenni: tökéletes lenne papírnehezéknek, az íróasztalán tornyosuló állami szerződések tetejére,

Habony Árpád

Ki van zárva, neki megakadna az orrjáratában

Tiborcz István

Használhatná csúcsdísznek a turai kastélyban, ha organikus stílusban újítják fel.

Csányi Sándor

Ha valaki, akkor a szenvedélyes vadász Csányi tudja, hogy mitől olyan kanosak a bikák szarvasbőgéstől. Igen, persze, hogy a szarvasgombától. Itt van a legkönnyebb dolgunk: ha bárki azt látja a jövetkező 4-5 napban, hogy Csányi Sándor a lábával kapálja a földet, majd nekiront Spéder Zolánnak, hogy utána magáévá tegyen egy rudlira való szarvastehenet, akkor ő vette meg Mágnás Bélát.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.