Megbocsátott az indián törzs a sápadtarcúaknak

külföld
2016 december 08., 05:37

Idejöttünk. Harcoltunk veletek. Szerződéseket kötöttünk, amiket megszegtünk. Ásványokat zsákmányoltunk ki a szent hegyeitekből. Az elnökeink arcképeit robbantottuk a szent hegyetekbe. Aztán elvettünk további földeket, elvettük a gyerkeiteket, az Istentől kapott nyelveteket meg akartuk semmisíteni. Nem tiszteltünk titeket, beszennyeztük a földeteket, olyan sok módon bántottunk titeket de azért jöttünk, hogy bocsánatot kérjünk. Itt vagyunk értetek, és könyörgünk, hogy bocsássatok meg

– mondta a száz évvel ezelőtti katonának beöltözött Wesley Clark Jr. veteránok egy csoportja nevében a lakota indián törzs képviselőinek az ünnepségen Standing Rocknál, amit az ott tervezett kőolajvezeték építésének felfüggésztése miatt tartottak meg.


Wesley Clark Jr. a korábbi NATO-főparancsnok Wesley Clark fia, maga is exkatona, de aztán békepárti aktivista lett. A lakota törzs elöljárója, Leonard Varjú Kutya elfogadta a bocsánatkérést a megbocsájtási ceremónián, békére sürgetett, és azt mondta: „nem a mienk a föld, mi vagyunk a földé.” (Salon, Huffington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.