A legkeményebb körülmények között tartottak ki a Standing Rock-tüntetők, most győztek, de jön Trump

külföld
2016 december 05., 08:43
comments 112

Óriási ünneplés kezdődött vasárnap az észak-dakotai Standing Rock-tüntetők táborában, miután a törzs vezetője meghozta a hírt: a Dakota Access Pipeline nevű vezeték építését felfüggesztik, és új útvonalat keresnek. A katonai mérnöki hatóság felfüggeszti az építkezés engedélyét és környezeti hatástanulmány elkészítését írták elő.

„Ez csodálatos. Ti csináltok meg ezt, a ti jelenlétetek hívta fel a világ figyelmét az ügyre – mondta Dave Archambault II, a törzs vezetője a New York Times beszámolója szerint. – Nem kell folytatnunk a tüntetést a kőkemény télben, újra a családunkkal lehetünk.”

Az építkezés felfüggesztéséről szóló hírekben a leggyakoribb szófordulat az volt, hogy

a tüntetők óriási győzelmet értek el.

Az biztos, hogy a Standing Rock-tüntetők (vagy ahogy önmagukat hívják, vízvédők) a legkeményebb körülmények között tartottak ki. Az első hónapokban csak minimális médiafigyelmet kapott a félreeső helyen zajló tiltakozás, és úgy szálltak szembe a vezetéket építő cég biztonsági embereivel, hogy nem forogtak a kamerák körülöttük. Idén ősztől már nagyobb volt a figyelem, amihez az is kellett, hogy újságírókat is letartóztattak, és az összecsapások is egyre keményebbek lettek. Gumilövedéket, könnygázt, elvileg nem halálos, de nagyon súlyos sérüléseket okozó gránátokat vetettek be a tüntetők ellen, vagy vízágyúval lőtték őket a fagypont alatti hidegben.

Múlt héten a hadsereg kétezer veteránja jelezte, hogy élő falat vonnak a tüntetők köré, ha ki akarják üríteni a táborukat. Közülük sokan vasárnapra meg is érkeztek a táborba, mire jött a hír a leállításról.

Korábban is felmerült már, hogy a vezeték máshol, Bismarck város közelében fusson. A helyi lakosok viszont az esetleges szivárgás miatt túl veszélyesnek ítélték azt, ezért elutasították. Ami persze a tüntetés egyik legerősebb szimbóluma lett: ha fehér emberek akarják, hogy ne legyen vezeték a lakóhelyük közelében, azt figyelembe veszik, ha őslakosok, azt nem. A tüntetők pedig nemcsak az indián szent helyek közelsége miatt tiltakoztak, hanem azért is, mert a vezeték az ivóvizet veszélyeztetheti.

A vasárnapi győzelem ellenére sok tüntető azt mondja, még nem mennek el a helyszínről, mert nem biztosak abban, hogy tényleg leáll az építkezés. Az pedig egyáltalán nem biztos, hogy a harcnak vége, mert Donald Trump már jelezte, hogy támogatja a vezeték építését. Még érdekeltsége is van a vezetéket építő cégben, de szerinte ennek nincs köze a támogatásához.

A vezeték pártolói, és észak-dakotai republikánusok is azt várják, hogy az új elnök felülírja a mostani vezetés döntését. „Az építkezés leállítása ijesztő üzenet azoknak, akik infrastruktúrát akarnak fejleszteni ebben az országban – mondta egy helyi republikánus, Kevin Cramer a New York Timesnak. – Szerencsére januártól felnőttek lesznek hatalmon". A MAIN Coalition nevű építőipari lobbicsoport vezetője szerint pedig Obama ezzel a lépéssel csak „az örökségét építi a szélsőbaloldal körében”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.