Leállítják az indián szent területek mellé tervezett kőolajvezeték építését

2016 december 4., vasárnap 21:56
391

Megakadhat a Dakota Access Pipeline névre keresztelt kőolajvezeték megépítése, miután az illetékes katonai mérnöki hatóság felfüggeszti az építkezés engedélyét és egy környezeti hatástanulmány elkészítését írták elő.

Ezt több forrás szerint is a vezeték ellen hónapok óta tüntető sziú indiánok vezetőinek árulták el a hatóságok.

AFP PHOTO / JIM WATSON Fotó: JIM WATSON

A Dakota Access már majdnem kész volt, egy közel 1200 mérföld hosszú vezetékről van szó, az utolsó szakaszán azonban a Standing Rock rezervátum mellett indián szent területek közelében haladna el, ráadásul érintené a környék egyetlen tiszta ivóvízforrását, egy tavat is.

A tüntetés és a vezeték hátterérről korábban részletesen is írtunk:

Egyelőre így nem tudni, mi lesz a 3,8 milliárd dolláros projekt sorsa. A katonaság új útvonalak keresésére tehet javaslatot, de lehet fellebbezni is a döntés ellen.

Az építkezés ellen hónapok óta zajnalak tüntetések, melyek az utóbbi időben egyre erőszakosabb összecsapásokká fajultak a hatóságokkal.

Két hete könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékkel oszlatták a tiltakozókat a fagyos időben, sokan törésekkel és kihűléssel kerültek kórházba. A legsúlyosabban egy 21 éves aktivista sérült meg, akinek közvetlen közelében robbant fel egy elvileg nem halálos fegyvernek minősülő gránát. A keze annyira roncsolódott, hogy még mindig nem biztos, megússza-e amputálás nélkül.

Erre válaszul a hétvégén veteránok utaztak Standing Rockba, hogy megvédjék a tüntetőket.

(Daily Beast, Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt