Leállítják az indián szent területek mellé tervezett kőolajvezeték építését

külföld
2016 december 04., 21:56
comments 391

Megakadhat a Dakota Access Pipeline névre keresztelt kőolajvezeték megépítése, miután az illetékes katonai mérnöki hatóság felfüggeszti az építkezés engedélyét és egy környezeti hatástanulmány elkészítését írták elő.

Ezt több forrás szerint is a vezeték ellen hónapok óta tüntető sziú indiánok vezetőinek árulták el a hatóságok.

photo_camera AFP PHOTO / JIM WATSON

A Dakota Access már majdnem kész volt, egy közel 1200 mérföld hosszú vezetékről van szó, az utolsó szakaszán azonban a Standing Rock rezervátum mellett indián szent területek közelében haladna el, ráadásul érintené a környék egyetlen tiszta ivóvízforrását, egy tavat is.

A tüntetés és a vezeték hátterérről korábban részletesen is írtunk:

Egyelőre így nem tudni, mi lesz a 3,8 milliárd dolláros projekt sorsa. A katonaság új útvonalak keresésére tehet javaslatot, de lehet fellebbezni is a döntés ellen.

Az építkezés ellen hónapok óta zajnalak tüntetések, melyek az utóbbi időben egyre erőszakosabb összecsapásokká fajultak a hatóságokkal.

Két hete könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékkel oszlatták a tiltakozókat a fagyos időben, sokan törésekkel és kihűléssel kerültek kórházba. A legsúlyosabban egy 21 éves aktivista sérült meg, akinek közvetlen közelében robbant fel egy elvileg nem halálos fegyvernek minősülő gránát. A keze annyira roncsolódott, hogy még mindig nem biztos, megússza-e amputálás nélkül.

Erre válaszul a hétvégén veteránok utaztak Standing Rockba, hogy megvédjék a tüntetőket.

(Daily Beast, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.