Amerikai veteránok vonnak élő pajzsot a Standing Rock-tüntetők köré

2016 december 1., csütörtök 10:07
118

Az amerikai hadsereg kétezer veteránja jelezte, hogy csatlakoznak a Dakota Access Pipeline ellen tiltakozókhoz, és élő pajzsot alkotnak körülöttük, ha megpróbálják felszámolni a táborukat. A hatóságok december ötödikéig adtak haladékot, elvileg akkor el kell hagyniuk a tábort.

Az észak-dakotai hatóságok az utóbbi napokban azt tervezték, hogy blokkolják az utat a tiltakozók tábora és a külvilág között, de ettől végül elálltak az egyre erősödő tiltakozás, és egyre nagyobb figyelem hatására.

A tiltakozás már hónapok óta tart, de csak az utóbbi időben kapott nagyobb figyelmet, az egyre durvuló erőszak hatására. Két hete könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékkel oszlatták a tiltakozókat a fagyos időben, sokan törésekkel és kihűléssel kerültek kórházba. A legsúlyosabban egy 21 éves aktivista sérült meg, akinek közvetlen közelében robbant fel egy elvileg nem halálos fegyvernek minősülő gránát. A keze annyira roncsolódott, hogy még mindig nem biztos, megússza-e amputálás nélkül.

A 3,8 milliárd dolláros Dakota Access Pipeline a Standing Rock sziú rezervátum közelélben futna, az Oahe tó alatt futna, a tiltakozók szerint a vizeket, az élővilágot és az indián szent helyeket is súlyosan veszélyezteti.

A tiltakozók között vannak amerikai indián törzsek tagjai, és környezetvédelmi aktivisták is.

Jack Dalrymple kormányzó azt mondta, valószínűleg nem tudják máshova helyezni a vezetéket, de találkozik a törzsi tanács vezetőjével, hogy "békés megoldást találjanak". Igaz, korábban már előfordult, hogy áthelyezték: a közelben lévő Bismarck lakói nem fogadták el, hogy az ő területükön menjen a vezeték, mert túl veszélyesnek tartották.

Az 1885 kilométeres vezeték nagy részben készen van, kivéve az Oahe tó alatti rész.

A "Veterán Kiállás a Standing Rockért" nevű szerveződés tagjai mennek a hétvégén a helyszínre. "Arra jutottam, ez most minden másnál fontosabb" - mondta Dull Knife, egy 69 éves veterán a táborban a Reutersnek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt