Visszakaphatod a hordozói díjat, ha nem lopott zenét másolsz ki

gazdaság
2016 december 09., 13:51
comments 138

A Gazdasági Versenyhivatal kilenc év után végre rendezte az adathordozók megvásárlásával megfizetett üres hordozói díjak kérdését. Mivel a vizsgálat Kötelezettségvállalással zárult,

létrejön az adathordozó megvásárlásával megfizetett üres hordozói díj visszaigénylésének lehetősége.A GVH a 2007 óta szedett üres hordozó díjakat vizsgálta a közös jogkezelő Artisjusnál, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesületnél, a Filmjus Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesületénél, a Hungart Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesületnél és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége Közös Jogkezelő Egyesületnél.

A GVH kimondta, hogy a zenék, a filmek vagy irodalmi művek szabadon másolhatók magáncélra, ennek ellenértéke pedig az üres hordozói díj, ami egy olyan jogdíjátalány, ami a DVD-k, memóriakártyák, merevlemezek árába épül be.

Az üres hordozói díjat, amelyet a közös jogkezelők jogszabályi felhatalmazás alapján évente határoznak meg, az adathordozókat forgalmazó vállalkozásoknak kell megfizetniük az Artisjusnak. A szervezet az így befolyt összeget szétosztja az üres hordozói díjra jogosult alkotók között.

A GVH úgy látja, hogy a közös jogkezelők 2007 óta nem követték eléggé a tartalomfogyasztási szokások változásait, például továbbra is túlsúlyban volt a zenei célú másolás értékelése a díj meghatározásánál. Így az üres hordozói díj meghatározása torzulhatott piackutatási módszereik és a közgazdasági elemzéseik hiányosságai miatt, aminek következtében mind a díjfizetésre kötelezett, mind a díjra jogosultak és végső soron a fogyasztók érdekei is sérülhettek.

Ezért a GVH kötelezettségként írta elő, hogy az üres hordozói díj megállapításakor a közös jogkezelők piackutatásaik és közgazdasági elemzéseik pontosításával legyenek figyelemmel a tartalomfogyasztási szokások megváltozására.

Mostantól visszatérítik a hordozói díjat azoknak a fogyasztóknak, akik az üres adathordozókra csak saját, professzionális tartalmaikat másolják át.

A hivatal szerint ha ezzel létrejön az hordozói díj visszaigénylésének jogintézménye, azzal Magyarország az Európai Unióban a második lehet Hollandia után.

A GVH kiemelte, hogy a közös jogkezelők beépítették a visszatérítés jogintézményét 2017. évi jogdíjközleményükbe. Vállalták azt is, hogy ha jogvita keletkezik a visszatérítésről a fogyasztó és a közös jogkezelő között, ennek rendezésére részt vesznek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala keretében működő Egyeztető Testület eljárásában. Az egyeztető testület előtt indult eljárás díját a közös jogkezelők teljes egészében megfizetik, így a fogyasztó díjmentesen veheti igénybe a peren kívüli vitarendezési fórumot.

Az Artisjus az MTI-nek azt mondta, hogy a közös jogkezelők 2017. végéig egy tájékoztató honlapot indítanak az üres hordozó díjról és annak visszatérítési lehetőségeiről.

A visszatérítési igény népszerűsítésére kampányt is szerveznek, amire a következő három évben 45 millió forintot fognak költeni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.