A Várba költöző Miniszterelnökség útjában volt a Kodály-szobor

Budapest
2016 december 16., 08:36

Rosszkor volt rossz helyen Varga Imre szobrász alkotása Kodály Zoltánról. A bronzszobor legutóbb a Várban, a Püspökkertben volt, éppen ott, ahol a Miniszterelnökség építkezik. Itt lesz ugyanis az Orbán Viktor új dolgozójának felújított Karmelita-kolostor mellett egy modern irodaház is, szintén a Miniszterelnökség számára.

photo_camera Forrás: kozterkep.hu/Szórád Péter

Egy ideig úgy tűnt, hogy a Kodály-szobrot csak ideiglenesen, a munkák idejére vitték el, de a Magyar Nemzet szerint nem fog visszakerülni.

A szobrot visszavitték ugyanis a Váron kívül lévő Európa-ligetbe, ahol eredetileg Kodály születésének 100. évfordulóján felállították. Csakhogy onnan éppen azért vitték el 2003-ban, mert az eldugott parkban a szobor és a környezete is pusztulni kezdett, Kodályt összegrafitizék, az elhanyagolt parkot felverte a gaz. Így méltóbb helyet találtak neki a Püspöktertben. Az tényleg jobb környék, azt nézte ki magának a Miniszterelnökség is. Az új épülettől egyébként még elfért volna a szobor, az eredeti tervek szerint a kert egy része közemberek számára is nyitott marad, de Kodálynak mégis mennie kellett.

A Magyar Nemzetnek a Miniszterelnökség azt mondta, hogy

a Budavári Önkormányzat kérésére adta át a Kodály Zoltánt ábrázoló alkotást, hogy a szobor az eredeti helyére kerülhessen vissza”.

Ezzel szemben a lap szerint az I. kerületi önkormányzat egyik korábbi közleményében azt írta, hogy a

„…munkálatok miatt a Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy segítse a szobor méltó helyét megtalálni a kerületben”.

A szobrot ma avatják azon a helyen, ahonnan kimenekítették, a Miniszterelnökséget már nem fogja zavarni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.