Hogyan lesz a kormány ajándékából agyvérzésközeli idegeskedés?

gazdaság
2016 december 16., 09:56
comments 262

Zsolt azt gondolta, hogy Orbán Viktor ajándékát ugyanolyan könnyen átveheti majd édesanyja nevében a postán, ahogy például havonta rendszeresen a nyugdíjat.

Zsolt tévedett.

Zsolt édesanyja nehezen mozog. Ezért a postást sem tudta beengedni, amikor érkezett a kormány tízezer forintos karácsonyi pénze. Zsolt ezért elment a postára a hátrahagyott értesítővel, ahol

nem tudta átvenni édesanyja Erzsébet-utalványait.

Nem volt ugyanis elég az a felhatalmazás, amivel a nyugdíjat simán odaadják.

Azt a tájékoztatást kapta, hogy értékküldeménynél a két tanúval aláírt meghatalmazás csak akkor fogadható el, ha az bírói vagy közjegyzői hitelesítéssel, vagy ügyvédi (jogtanácsosi) szabályszerű ellenjegyzéssel van ellátva.

Vagyis vagy el kell csípnie a postást, ha jön valamikor legközelebb az utalványokkal, vagy az édesanyja lakásába kellene hívnia egy közjegyzőt, aztán az új meghatalmazással a postán megkapja a tízezer forintos utalványokat.

Kerestük a postát, hogy miért nehezebb átvenni az utalványokat, mint a nagyobb értékű nyugdíjakat, ha megjön a válasz, megírjuk.

UPDATE:

Válaszolt a posta, eszerint az Erzsébet-utalvány értéknyilvánítás többletszolgáltatással feladott küldemény, és valóban teljes bizonyító erejű magánokiratban adott meghatalamzás alapján vehető át.

Ínyenceknek szó szerint:

„A 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendelet 19. § (7) bekezdése kifejezett rendelkezést állapít meg az értéknyilvánítás többletszolgáltatással feladott küldemények átvételére alkalmas meghatalmazás speciális formai követelményeiről. Ennek értelmében az értéknyilvánítással feladott postai küldemény olyan teljes bizonyító erejű magánokiratban adott meghatalmazás alapján vehető át, amely bírói vagy közjegyzői hitelesítést, vagy ügyvédi (jogtanácsosi) szabályszerű ellenjegyzést is tartalmaz.

(7) Értéknyilvánítással feladott küldemény átvételére a (6) bekezdés c) pontjában szereplő magánokiratban kizárólag a Pp. 196. § (1) bekezdés c)–e) pontjában foglaltaknak megfelelő meghatalmazás adható.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.