Az illiberalizmus csúcsa: őrizetbe vették egy török ellenzéki lap üzemi étkezdéjének vezetőjét, mert azt mondta, nem szolgálna fel teát Erdogannak

külföld
2016 december 26., 16:58
comments 133

A török hatóságok őrizetbe vették a Cumhuriyet ellenzéki lap üzemi étkezdéjének vezetőjét az államfő megsértése címén, miután a férfi kifejtette, hogy nem szolgálna fel teát Recep Tayyip Erdogannak – közölték a férfi ügyvédei.

A Cumhuriyet isztambuli irodájának üzemi étkezdéjét vezető Senol Burant azután vették őrizetbe, hogy a rendőrök szombat éjjel átkutatták a lakását – mondta Özgür Urfa ügyvéd. A lap egyike annak a kevés török lapnak, ami még bíráló hangnemben mer írni a kormányról.

Az elnök megsértése 4 év börtönnel sújtható Törökországban.

A törökországi politikában több mint egy évtizede államfői posztot betöltő Erdogan ügyvédei több mint 1800 feljelentést nyújtottak be, többek között karikaturisták, egy volt török szépségkirálynő és iskolás gyerekek ellen azzal a váddal, hogy megsértették a politikust. A júliusi elbukott puccskísérlet után Erdogan azt mondta, hogy a nemzeti egység jegyében visszavonja a folyamatban lévő eljárásokat.

Fotó: Turkish Presidency / Yasin Bulbul / Anadolu Agency
photo_camera Fotó: Turkish Presidency / Yasin Bulbul / Anadolu Agency

Buran őrizetben várja a pert, a tárgyalás napját nem közölték. Az igazságügy-minisztériumnak még jóvá kell hagynia a bírósági eljárás megindítását. Burant azután vették őrizetbe, hogy a lap biztonságáért felelős rendőr meghallotta, amint lekicsinylő megjegyzést tett az elnökre, és közölte, hogy nem szolgálna fel neki teát, ha az étkezdébe látogatna – mondta az ügyvéd. Burán tagadta, hogy becsmérelte volna az államfőt, de azt megerősítette, hogy tett olyan kijelentést, hogy nem szolgálna fel neki teát. Azt is mondta, hogy 2 éve vitája volt az őt feljelentő rendőrrel.

A Cumhuriyet tíz dolgozóját, köztük a főszerkesztőt és a lap több vezetőjét novemberben vették őrizetbe. Azzal a váddal állítják őket bíróság elé, hogy bűncselekményeket követtek el kurd aktivisták, és a kormány által puccskísérlet kirobbantásával vádolt, az USA-ban élő Fethullan Gülen hitszónok javára. A lap korábbi szerkesztőjét, Can Dündart tavaly vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy államtitkokat hozott nyilvánosságra, amikor megírta, hogy Törökország a szíriai lázadókat támogatja. Később szabadlábra helyezték, most külföldön él.

A július 15-i puccskísérlet óta több mint 110 ezer embert bocsátottak el vagy függesztettek fel az állásából, 40 ezren várnak börtönben a perükre. Nyugati országok és jogvédő szervezetek szerint Erdogan tisztogatásra használja fel ürügyként az államcsínykísérletet. A török hatóságok a múlt héten 54 újságíró számláját fagyasztották be, akik ellen vizsgálat folyik, illetve már börtönben van az Ankara által „gülenista terrorszervezetnek” titulált mozgalommal való kapcsolat vádjával – írta meg a Hürriyet. Gülen közölte, hogy hamisak az ellen felhozott vádak és elítélte a puccskísérletet.

Vasárnap öt újságírót tartóztattak le, négy másikkal szemben pedig elfogató parancsot adtak ki, miután razziákra került sor Törökországban. Az újságírókat azért vették őrizetbe, mert beszámoltak Berat Albayrak energetikai miniszter (Recep Tayyip Erdogan veje) levelezéséről, amit még októberben hozott nyilvánosságra egy marxista hackercsapat.

Bezzeg Orbánt most még a neten is szidhatják! Szánalmas, hogy még ennyire le vagyunk maradva Törökországtól illiberalizmusban.

(MTI via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.