Putyin: Szíria kormánya és a felkelők megállapodtak a tűzszünetről

külföld
2016 december 29., 12:22
comments 41
Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: AFP/ Makszim Zmejev.
photo_camera Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: AFP/ Makszim Zmejev.

"A szíriai kormány és a felkelők megállapodtak a tűzszünetről, és hogy megkezdik a béketárgyalásokat"

- jelentette be Vlagyimir Putyin, a szíriai kormánnyal szövetséges Oroszország vezetője, pontosítva azzal, hogy az egyezség csütörtök éjféltől lesz érvényben. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ugyanígy nyilatkozott.

A megállapodás nem vonatkozik a dzsihadista terrorszervezetek, mint az Iszlám Állam illetve az al-Nuszra front utódaként született Fateh al-Sham elleni harcra.

Korábban Mevlut Cavusoglu a szíriai kormánnyal szembenálló török kormány külügyminisztere arról beszélt, hogy Törökország és Oroszország egyfajta "kezesként, jótállóként" állnak majd a megállapodás mögött.

Moszkva és Ankara decemberben már tárgyalásokat kezdtek Aleppóról, a második legnagyobb szír településről, aminek eredményeként lázadók és civilek tízezreit telepítették ki kormányzati erők ostromolta területekről.

Az ENSZ illetve az orosz-amerikai együttműködésben összetákolt tűzszüneti kezdeményezések idáig mind összeomlottak. Putyin, aki "törékenynek" nevezte a megállapodást, most nem csak tűzszünetet helyezet kilátásba, hanem egyenesen béketárgyalások megkezdéséről beszélt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.