Oroszok hackelték meg Vermont elektromos rendszerét

külföld
2016 december 31., 07:07

Egy rosszindulatú szoftvert találtak pénteken egy számítógépen, ami Vermont egyik villamos közműjéhez, a Burlington Electrichez tartozik. A gyanú szerint emögött ugyanaz az orosz hackercsapat áll, ami az amerikai elnökválasztási kampányba is beavatkozott.

Christopher Recchia, Vermont közszolgálati osztályának biztosa azt mondta, a laptop nem volt rácsatlakozva a rendszerre, így az elektromos hálózat pénteken nem volt veszélyben.

A behatolást azután észlelték, hogy az Obama-kormány közzétette a hackercsoporthoz köthető kódot (pdf), amit csak Grizli Sztyeppeként emlegetnek, és ami alapján megtalálhatják a nyomaikat azokban a rendszerekben, amiket feltörtek.

Az nem egyértelmű, hogy a burlingtoni behatolók csak egyszerű tesztet hajtottak-e végre, vagy szabotálni is akarták az elektromos rendszert.

Egyre aggasztóbbak a hasonló támadások, hiszen sok közmű számítógépes hálózata elavult, azaz könnyebben feltörhető. Ukrajna nemrég szintén azzal vádolta Oroszországot, hogy behatolt az elektromos hálózatába, és néhány régióban lekapcsolta az áramot.

Update: a Washinton Post később pontosított, egyelőre nem világos, hogy orosz hackerek álltak-e a támadás mögött, ezt a hatóságok sem erősítették meg. A felhasznált malware-t ugyanis online bárki megszerezheti. (USA Today, Forbes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.