Nem kaphatnak felmentést a muszlim lányok a közös úszásórák alól

jog
2017 január 10., 13:14

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden megállapította, hogy a kötelező úszásóra nem sérti a vallásszabadságot. Így az ítélet szerint a svájci hatóságok nem sértették meg annak a két muszlim vallású lánynak a jogait, akiknek kötelezővé tették a koedukált úszásórákat.

Az ügy 2008-ban indult, amikor egy bázeli általános iskolában a szülők nem engedték az akkor 7 és 8 éves lányaiknak, hogy a többiekkel együtt ússzanak. Miután a lányok svájci és török állampolgárságú szüleit nem sikerült meggyőzni arról, hogy engedjék úszni menni a gyerekeiket, a gyámhatóság 700 frankra megbüntette a családot. Mivel a szülők panaszát a svájci bíróságok elutasították, az ügy végül Strasbourgig jutott.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának keddi ítélete szerint a lányok sikeres integrációja érdekében fontosabb, hogy a többiekkel együtt részt vegyenek az órákon, mint a szüleik privát érdekei, akik vallási okokra hivatkozva akartak felmentést kérni. Ugyanakkor megengedték a lányoknak, hogy az úszáshoz burkinit vegyenek fel.

A szülők arra hivatkozva kértek felmentést, hogy a szigorú vallási szabályok nem engedik, hogy a fiúk és a lányok egy medencében fürödjenek. Bár a Korán csak a test eltakarását követeli meg, de a muszlim illemszabályok tiltják a közös fürdőzést.

Egy 2012-es ítéletében már a svájci szövetségi bíróság is kimondta, hogy multikulturális nevelési elvek megkövetelik, hogy a különböző kulturális környezetből érkező gyerekek a Svájcban érvényes társadalmi kereteknek megfelelő nevelést kapjanak. Ez a feltétele annak, hogy később részt tudjanak venni az ország gazdasági és kulturális életében, valamint ezzel lehet garantálni az esélyegyenlőséget és a társadalmi békét. Az Emberi Jogok Európai Bírósága most ezt az ítéletet erősítette meg. (Neue Zürcher Zeitung)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.