Izraeli mintára készülhet a magyar civileltakarító törvény, Finkelstein a közös pont

politika
2017 január 11., 09:24
comments 233
Netanjahu egy izraeli rendezvényen beszél 2015. február 8-án.
photo_camera Netanjahu egy izraeli rendezvényen beszél (AFP)

Bár elsőre az orosz civilszervezeti szabályozás tűnt a mintának, amikor megjelentek a hírek a kormány civilellenes törvényjavaslatáról, az Átlátszó cikke szerint

egy tavaly nyáron megszavazott izraeli törvény lehet a példa.

Júliusban szavazták meg az izraeli parlamentben az NGO-törvényt, aminek értelmében "a bevételeik legalább felét külföldi támogatásból szerző civil szervezeteknek minden egyes kiadványukon részletesen be kell számolniuk a szponzorokról, a kormánnyal és a hadsereggel pedig innentől kezdve csak különleges engedéllyel léphetnek kapcsolatba".

Első hallásra mindez jelenthetné akár csak az átláthatóság növelését, de az izraeli civil szervezetek átláthatóságával eddig sem volt baj, a külföldi támogatókról pedig ezek a szervezetek eddig is beszámoltak, írtuk akkor. A 27 érintett szervezetből viszont 25 vagy baloldali, vagy emberi jogokkal foglalkozik, akik ellen Benjamin Netanjahu kormánya hosszú ideje kampányt folytatott, mint "külföldi besúgók" ellen.

A törvényjavaslat eredeti változatában még egy olyan pont is szerepelt, ami szerint az érintett civilszervezetek képviselőinek megkülönböztető jelvényt kellett volna viselniük, de a parlament ezt leszavazta,

A törvényt felvezető politikai kampányban Benjamin Netanjahu Arthur J. Finkelstein tanácsaira támaszkodott, írja az Átlátszó.

Orbán legnagyobb hatású tanácsadója, Arthur J. Finkelstein.
photo_camera Orbán legnagyobb hatású tanácsadója, Arthur J. Finkelstein.

Finkelstein pedig Orbán Viktornak is ad tanácsokat, munkáját itt mutattuk be részletesen. Egy idézet tőle:

"A politika ma nem racionalitásról, hanem érzelmekről és dühről szól. Ha arról beszélsz, hogy ebben a hét pontban akarom megreformálni a nyugdíjrendszert, soha nem fogsz nyerni, viszont ha azzal kampányolsz, hogy ezt vagy azt a csoportot kidobod az országból, inkább lehet esélyed.”

Mintha csak Németh Szilárd szájából vette volna ki, vagyis inkább tette volna be oda a szót. Maga a törvényjavaslat egyébként szöveg szerint (legalábbis a címe alapján) a magyar esetben is az átláthatóságról szól, igaz, a Fidesz alelnöke eltakarítós nyilatkozatával gondoskodott arról, hogy mindenki pontosan értse, mi az igazi cél. Azóta konkrétan is elmondta, kiket kell eltakarítani: a TASZ-t, a Transparency Internationalt és a Magyar Helsinki Bizottságot.

Az Index közben felidézte, hogy tíz évvel éppen a most már eltakarítani kívánt szervezetek egyike, a TASZ védte Orbán Viktort.

A Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) folytatni fogják munkájukat Magyarországon, annak ellenére, hogy a szervezet szerint a kormány ellenzi a tisztességesebb, elszámoltathatóbb társadalmakért folytatott missziójukat - közölte Christopher Stone, a szervezet elnöke szerdán az MTI-vel.

"Magyarországon és szerte a világban is minden eddiginél jobban összepontosítunk arra, hogy helyi csoportokkal dolgozva erősítsük a demokratikus gyakorlatot, jogokat és igazságosságot" - írta Stone közleményében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.