Trump nem volt hajlandó válaszolni a CNN újságírójának, mert szerinte kamuhíreket közölnek

külföld
2017 január 11., 19:53
comments 593

Szerdán tartotta megválasztása óta első sajtótájékoztatóját Donald Trump, az Egyesült Államok leendő elnöke. Arról, hogy mi minden hangzott el ott, részletesen írtunk mi is.

Viszont a sajtótájékoztató után a legnagyobb ügy egy nem feltett kérdésből lett: Trump ugyanis nem engedte kérdezni a CNN ismert újságíróját, Jim Acostát. Kedd este a CNN írt arról, hogy hírszerzési jelentés szerint Oroszország kapcsolatban állt a Trump-csapattal a választások idején. Részleteket nem hoztak nyilvánosságra, és végig nagyon óvatosan fogalmaztak, nem sokkal később viszont a Buzzfeed kitette azt a 35 oldalas jelentést, amire a CNN is hivatkozott, és ami állítólag már hónapok óta újságírók birtokában volt.

AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
photo_camera AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY

Ez a dokumentum kifejezetten rázós dolgokat állított, például hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) állítólag Trumpra nézve kompromittáló információi vannak. Ennek a dokumentumnak a hitelességét egyelőre senki nem erősítette meg, egész nap egymást érték a találgatások és a konspirációk, Trump stábja pedig kamuhíreknek nevezte ezeket, és hevesen tiltakozott ellene maga Trump is a sajtótájékoztatóján.

Ascota ezért is akart kérdezni Trumptól, de próbálkozásából szóváltás lett:

link Forrás

Miután Trump közölte a jelentkező Acostával, hogy őt nem szólítja fel, a CNN-es újságíró közbeszólt, hogy adna-e neki egy lehetőséget a kérdezésre. Erre Trump azt mondta, hogy az ő hírszerkesztősége rettenetes. Acosta újrapróbálkozott, Trump előbb azt mondta neki, hogy "Csendet", majd rászólt, hogy ne legyen udvariatlan. Ezt még egyszer megismételték, majd Trump elmondta, hogy a CNN szerinte kamuhíroldal, és hogy menjenek tovább a kérdésekkel máshoz.

A sajtótájékoztató után nem sokkal a CNN Twitteren határolódott el a Buzzfeed-től, arról írtak, hogy az ő eljárásuk, egy gondosan elkészített cikk a jelentésről egész más volt, mint amit a Buzzfeed csinált azzal, hogy kirakták az egész jelentést.

link Forrás

A CNN szerint Trump csapata is pontosan tisztában van ezzel, de arra használják a Buzzfeed eljárását, hogy aláássák a CNN-t is. Egyben arra kérik a Trump-kormány tagjait, hogy nevezzék meg pontosan, mi volt pontatlan vagy valótlan a keddi cikkükben.

Közben Twitteren Ben Judah, a BBC újságírója is megírta, hogy hónapok óta keringenek pletykák arról, hogy az oroszok foghatják valamivel Trumpot, és a CNN, valamint a Buzzfeed-cikkben is említett brit exhírszerző nem az egyetlen forrása ennek, egy amerikai hírszerzőnek például egy kelet-európai vezető hírszerző mondta el ezt. A BBC ezen kívül amerikai hírszerzői forrásokból úgy értesült, hogy több Trumpot kompromitáló videó- és audiókazetta is létezik.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.