Lázár öt festményt vásároltat a hivatalába, véletlenül mindet ugyanattól az embertől

bűnügy
2017 január 19., 21:50
comments 168

Vélhetően Kovács Gábor, a saját magáról elnevezett művészeti alapítvány (Kogart) alapítójának magángyűjteményéből választott ki magának, pontosabban hivatalának, a Miniszterelnökségnek öt festményt Lázár János – írja az Index.

A közbeszerzési értesítőban az jelent meg, hogy öt festményt vásárol a Miniszterelnökség összesen 282 millió forintért:

  • Ligeti Antal: Rózsahegy (Bodrogközi táj), 1870 (76 x 100 cm).
  • Ligeti Antal: A Balaton Szigligetnél, 1887 (56 x 74,5 cm).
  • Spányi Béla: Naplemente a pusztán, 1891 (160 x 220 cm).
  • Bogdány Jakab: Virágcsendélet, 1700 körül (96,2 x 95,3 cm)
  • Bogdány Jakab: Sárgaszárnyú ara, 18. század eleje (74,3 cm x 122,6 cm)

Érdekes módon ezek mind Kalmár Tímea tulajdonában vannak, aki nem más, mint Kovács Gábor felesége. „A beszerzendő festmények a Miniszterelnökség új székhelyének ornamentumaként szolgálnának, melyek egyediségükkel méltóképp reprezentálják a XVIII. és XIX. század magyar művészetét” – áll az értesítőben a Miniszterelnökség kommentárja.

photo_camera   Spányi Béla: Naplemente a pusztán

A Miniszterelnökség három független – és meg nem nevezett – szakértő értékelésére hivatkozik, az Index szerint viszont mind az ár, mind a festmények festészeti értéke felvet kérdéseket. (Index, Ted.europa.eu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.