Általában a saját buszait magának vizsgáztatja a veronai katasztrófa járművét kiállító cég

baleset
2017 január 23., 10:02
comments 180

A kiskunfélegyházi Pizolit kft. buszával történt a rettenetes katasztrófa a hétvégén Veronában, amikor a síelésből hazatérő gimnazisták járműve egy híd pillérének csapódott és kigyulladt. 16-an a busz utasai közül életüket vesztették, 39-en megsebesültek, többük állapota rendkívül súlyos.

A baleset okait az olasz és a magyar hatóságok is nyomozzák, egyelőre semmilyen érdemi hír sem jelent meg az esetleges eredményekről. Az olaszok annyit közöltek, hogy nem találtak féknyomokat, illetve egy olasz lapnak egy szlovén kamionos azt állította, hogy 30 kilométerrel a baleset előtt feltűnt neki, hogy a busz egyik kereke furán mozgott. Ám ezek még nem hivatalos nyomozati eredmények.

A Pizolit Személyszállító kft. ügyvezetője azt mondta vasárnap, hogy a balesetet szenvedett buszt rendszeresen karbantartották, és jó műszaki állapotban volt.

A cég szervizeléssel és műszaki vizsgáztatással is foglalkozik. Biztos forrásból úgy tudjuk, hogy általában a cég a saját szervizében vizsgáztatja a saját buszait. Hogy ez konkrétan a balesetet szenvedett jármű esetében is így volt-e, azt nem tudjuk, de az általános gyakorlat az, hogy Pizolit buszait a Pizolit szervízében vizsgáztatják.

A busz műszaki állapota után a Nemzeti Nyomozó Iroda is nyomoz. A Pizolit telephelyén házkutatást tartottak, és lefoglalták a jármű vizsgáztatásával, javításaival kapcsolatos dokuementumokat, illetve a sofőrök alkalmasságával kapcsolatos iratokat. Tanúként kihallgatták a cég több munkatársát is.

A totalcar.hu arra emlékeztet, hogy a busznak legalább 14 évesnek kellett lennie, mert a Setra akkor fejezte be ennek a típusnak a gyártását.

A kiégett busz roncsa. 16-an égtek benn a Verona közelében felüljárónak csapódó buszban, ami egy magyar iskoláscsoportot szállított. MTI/EPA/Filippo Venezia
photo_camera A kiégett busz roncsa. 16-an égtek benn a Verona közelében felüljárónak csapódó buszban, ami egy magyar iskoláscsoportot szállított. MTI/EPA/Filippo Venezia

A buszt a Pizolit két főállású sofőrje vezette a cég beszámolója szerint. Az mno.hu azt írja, hogy szakmai körökben jó híre volt a cégnek, és 2011-ben az Év Buszos Személyszállítója Díjat kapták meg, amit Varga Mihály gazdasági miniszter adott át, és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete alapított.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.