Obama az elnökségének utolsó óráiban még elköltött több százmillió dollárt Trumpot idegesítő dolgokra

külföld
2017 január 23., 21:43

Az Obama-kormányzat az utolsó óráiban is rengeteg pénzt fizetett ki, és főleg olyan célokra, amikre várhatóan Donald Trump sokkal kevesebbet fog áldozni, ha fog valamennyit egyáltalán.

Obamáék pénteken reggel 221 millió dollárnyi segélyt utaltak ki a Palesztin Hatóságnak. A pénzt humanitárius segélyként fogják felhasználni Ciszjordániában és a Gáza-övezetben, és költenek majd belőle palesztin kormányzati reformokra, egészségügyi és igazságügyi programokra is.

Ezt a pénzt már korábban megkaphatták volna a palesztinok, de két republikánus képviselő akadályozta a kifizetéseket. Ezt az ellenállást kerülték meg Obamáék csütörtökön este, és pénteken reggel, Trump beiktatása előtt néhány órával el is ment a pénz.

A palesztinok segélyezése tipikusan olyan terület, amire Trump valószínűleg kevesebbet fog majd költeni. Egyrészt a beiktatási beszédében hangsúlyozta, hogy más országok és külföldi politikai csoportok segélyezése helyett inkább az Egyesült Államok érdekeire kellene figyelnie a washingtoni kormánynak, és az amerikaiakra kell költeni a pénzt, másrészt pedig Trump és stábja többször határozottan az izraeli oldal mellett foglalt állást az izraeli-palesztin konfliktusban. A jeruzsálemi kormány emiatt már annyira bízik Trumpban, hogy újra is kezdték a telepek építését a megszállt területeken, holott ezt korábban több kritika is érte, és nemzetközi szerződések is tiltják.

Ezen kívül Obamáék elköltöttek még 4 millió dollárt a klímaváltozás elleni harcra is, a környezetbarát energiatermelés kutatását támogatták ezzel a pénzzel. Ez megint csak olyan terület, ami Trumptól nem sok jóra számíthat, a klímaváltozást ugyanis maga Trump is vitatta, a klímaváltozásért is felelős kormányügynökség élére pedig Trump egy olyan embert nevezne ki, aki nem gondolja, hogy a klímaváltozás jelentős veszélyt jelent az emberiségre. (AP via Yahoo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.