Parlamenti hozzájárulás kell Maynek a Brexit elindításához

külföld
2017 január 24., 09:57
comments 192

Meghozta történelmi döntését a brit legfelsőbb bíróság, és az ítélet nem kedvez Theresa May kormányfőnek.

A bírák szerint a kormány a parlament hozzájárulása nélkül nem kezdeményezheti Nagy-Britannia kilépését az EU-ból.

Ez pedig még okozhat gondokat a kormánynak, mert a parlamentben többségben vannak a Brexit ellenzői, így akár még a tavalyi népszavazás eredményével szemben is megakaszthatják a folyamatot.

Az ítélet egy része viszont különösen kedvező a kormánynak, a legfelsőbb bíróság szerint ugyanis a skót és az észak-ír parlamentnek nincs szava a döntésben. Ez lényegesen egyszerűbbé teszi May dolgát, mert a skót és az észak-ír parlament biztosan elutasította volna a kilépést, már csak azért is, mert ebben a két országrészben a kilépés ellenzői voltak többségben már a népszavazáson is.

A brit kormányt képviselő legfőbb ügyész, Jeremy Wright az ítélet kihirdetése után csalódottságának adott hangot, de egyben jelezte, hogy a kormány engedelmeskedni fog és "minden szükségest megtesz" az ítélet végrehajtása érdekében. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.