A minisztérium szavakat sem talál, ha a pénzégetésről kérdezzük

politika
2017 január 26., 09:37
comments 61

A félkészen hagyott kisteleki gyógyszállóról szóló filmünk forgatása előtt kíváncsiak lettünk volna, mit gondol a kormány arról, mégis ki vert át kit, amikor az állam egy olyan ötletre fizetett ki 822 millió forint uniós támogatást, amihez még a 30 százalékos önrész sem volt meg. Jó lett volna valamilyen magyarázatok kapni arra is, hogy  ha nem sikerült határidőre megépíteni, akkor a fantomépület miért szerepel a megvalósult projektek között.  Pont olyan közlékenyek voltak, mint amikor Rogán Antalt kérdeztük a helikopterezésről. Sokkal jobb lenne ilyenkor többet mondani az olvasóknak a sokat sejtető, de teljesen haszontalan „a cikkünk megjelenéséig sajnos a minisztérium nem válaszolt” fordulat helyett, de a minisztérium sajnos ennek a cikkünknek a megjelenéséig sem válaszolt a kérdéseinkre.

Több helyen is próbálkoztunk, de az ilyen kérdések úgy pattannak le a minisztériumok sajtóosztályairól, mintha vakolatdarabok lennének egy félbehagyott gyógyszálló falán.

A csütörtökönkénti Kormányinfót elvileg pont arra találták ki, hogy ilyenkor a sajtó a kommunikációs főosztályok ellenállását megkerülve, közvetlenül kérdezhesse a Miniszterelnökséget vezető minisztert az ehhez hasonló ügyekről. Csakhogy ezeket a parlamentben tartják, ahonnan a 444 szerkesztősége ki van tiltva, ezért nem tudhattuk meg Lázár Jánostól, ki verte át Lázár Jánost.

Bíztunk benne, hogy talán az uniós fejlesztésekért felelős államtitkár közelebb visz a megfejtéshez, ezért még a forgatás előtt írtunk Vitályos Eszternek. Erre a Miniszterelnökségi Sajtóiroda példás gyorsasággal, 22 percen beül küldte a választ, hogy nem tudnak válaszolni, és inkább kopogtassunk az NGM-nél, mert a dél-alföldi programok oda tartoznak. De legalább annyi kiderült, kihez tartozi a bedöglött projekt. Gyorsan elküldtük a kérdéseket az NGM Sajtó és Kommunikációs Főosztályának, ahonnan azóta csak egy automatikus üzenet érkezett, hogy „a Nemzetgazdasági Minisztériumnak küldött elektronikus levele megérkezett. Szíves türelmét kérjük, amíg munkatársaink válaszolnak a megkeresésére”.

Leginkább az érdekelt volna bennünket, végeztek-e közben ellenőrzéseket, mi lett volna az utolsó határidő a befejezésre, vissza kell-e fizetnie a pénzt a vállalkozónak a csúszás miatt, miért nem tűnt fel a hatóságoknak, hogy nincs meg az önrész. 

Amikor telefonon rákérdeztünk a Főosztálynál, hogy mikorra számíthatunk válaszra, megnyugtattak, hogy bár általában 14 napos határidővel dolgoznak, de a kedvünkért megsürgetik a folyamatot. Ez 21 napja történt, azóta is várjuk a választ. Az év egyik legnagyobb meccsének ígérkezik, hogy a válasz érkezik meg vagy a gyógyszálló épül-e fel előbb. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.