Lemondták az MTA Filozófiai Intézet és az MMA konferenciáját, mert a brit meghívottak bojkottálják Fekete Györgyéket

MŰVÉSZET
2017 február 16., 09:28
comments 181

Az MTA Filozófiai Intézete és a Magyar Művészeti Akadémia Művészet, igazság és tudás címmel rendezett volna konferenciát, de az elmarad, miután a brit meghívottak bojkottálják – tudta meg a Magyar Nemzet, aminek Andrew Huddleston társszervező professzor és a többi meghívott szűkszavú állásfoglalásban indokolta a távolmaradásukat:

„Őszintén reméljük, hogy lelkiismereti szabadságunk gyakorlását nem magyarázzák félre, és nem használják fel ártatlan harmadik fél kárára.”

Az MTA Filozófiai Intézetének posztdoktori kutatója, Zuh Deodáth a lapnak azt mondta, egy éve szervezték a rendezvényt, amire sikerült neves külföldi résztvevőket  megnyerni, sőt a britek még az útiköltségüket is állták volna, de forráshiány miatt az MTA intézetének igazgatója, Hörcher Ferenc az MMA-tól kért segítséget, akik felajánlották a Vigadó egyik termét, és állták volna a külföldi résztvevők egy részének szállását és étkezését.

Csakhogy Zuhék levelet kaptak Huddlestonéktól, amiben közölték, nem szeretnének részt venni olyan rendezvényen, ahol az MMA a társszervező, és elzárkóztak a kompromisszumos megoldásoktól is. Egyéni levelekben Zuhék olyan indoklást is kaptak, hogy az illető semmi olyan rendezvényen nem akar megjelenni, ami az európai szélsőjobbos mozgalmak legitimációját szolgálja. Zuh Deodáth a Magyar Nemzet szerint aggasztónak tartotta azt is, hogy akár egy doktorandusz véleménye is többet ér a nemzetközi tudóstársadalom szemében, mint a lassan 200 éves MTA-é.

A lap elérte Kajtár Lászlót, a Közép-európai Egyetem (CEU) doktoranduszát, aki elmondta, hogy valóban levelet írt az egyik brit előadónak, hogy jelezze az aggályait az MMA-val kapcsolatban, és említette:

  • az Alkotmánybíróság MMA-t érintő állásfoglalását, ami szerint a szervezet nem semleges, és
  • Fekete György demokráciát érintő nyilatkozatát is.

Szerinte emiatt az előadók is utánanéztek az MMA-nak, majd lemondták a részvételt. Kajtár azt mondta, nem beszélt ideológiai háttérről a rendezvény kapcsán, csak az intézmény részvétele (a főtitkár nyitóbeszéde és a Vigadó helyszíne) zavarta, és nem értette, miért működik az MMA-val együtt az MTA, aminek a tagjaival amúgy jó viszonyt ápol. Kajtár László szerint mások is figyelmeztethették a briteket.

Fekete György, az MMA elnöke megtekinti az építkezést az újjáépülő Lovarda ünnepélyes alapkőletételén a budai Várban 2016. május 20-án (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)
photo_camera Fekete György, az MMA elnöke megtekinti az építkezést az újjáépülő Lovarda ünnepélyes alapkőletételén a budai Várban 2016. május 20-án (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Hörcher Ferenc, az MTA Filozófiai Intézetének igazgatója azt mondta, nem helyes a magyarországi politikai konfliktusainkat itthoni egyeztetési kísérlet nélkül külföldre kivinni, és ezzel hazai tudományos vagy művészeti eseményeinket veszélyeztetni. A Filozófiai Intézet sajtónyilvános szakmai kerekasztal-beszélgetést tervez az eset miatt. (MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.