Csoda az RTL-en: megtörtént az első olimpiai vita

politika
2017 február 21., 23:11

Jó sokat kellett rá várni, és nem is lett tökéletes, de kedd este az RTL Klubon Baló Györgynek sikerült egy asztalhoz ültetnie a 2024-es budapesti olimpiaterv egy támogatóját és egy ellenzőjét.

Azért nem tökéletesen, mert, ahogy a műsorvezető érezhetően ingerülten kifejtette, nem volt könnyű az olimpiapártiak között vitára hajlandót találin. Az ellenzőket Fekete-Győr András képviselte a Momentum Mozgalom színeiben, az asztal túloldalára viszont sem Tarlós István, sem a sportállamtitkárság, sem a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) képviselője nem volt hajlandó leülni.

A Budapest 2024 program részéről Fürjes Balázs kormánybiztos ugyan 100 százalékra ígérte a részvételét, de végül ő sem vállalta a vitát. Így maradt a már 2005 óta működő Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) elnöke, Szalay-Berzeviczy Attila.

Fekete-Győr ebben a helyzetben nyugodtan mondhatta, hogy ő 266 ezer ember nevében kérdezne, de nincs politikus, aki válaszolna.

Korábban egyébként a BOM sem vállalta a vitát, de ezt Szalay-Berzeviczy, akinek már az ükapja is a MOB elnöke volt, azzal indokolta, hogy a népszavazási kampányban nem akartak megszólalni. Pedig nagyon örültek volna, ha a Momentum még a kampányuk előtt egyeztet a BOM-mal, és akkor olimpiatámogatók és -ellenzők együtt gyűjthettek volna aláírásokat a népszavazásért.

Ahhoz képest, hogy a két fél két szembenálló álláspontot képviselt, egész sok mindenben egyetértettek:

egyaránt remélik, hogy lesz népszavazás, mindketten csalódottak lennének, ha népszavazás nélkül visszavonnák az olimpiai pályázatot, és egyaránt azt szeretnék, hogy a népszavazás országos legyen.

Akkora volt az egyetértés, hogy Szalay-Berzeviczy még előzékenyen azt is megemlítette, hogy nem a frissen alakult Momentumot vádolják az olimpiával kapcsolatos nemzeti konszenzus felrúgásával, hanem a már évek óta működő, korábban szintén olimpiapárti ellenzéki pártokat.

Fekete-Győr szerint viszont valójában nem is volt nemzeti konszenzus, hiszen az emberek csak azért voltak olimpiapártiak, mert korábban nem volt társadalmi vita a témáról, míg most, hogy már van, felnyílt a szemük, és világosan látszik, hogy nincs konszenzus.

Bár volt, amiben egyetértettek a felek, amint előkerültek a konkrét számok, mindjárt előjöttek az áthidalhatatlan különbségek. A BOM tartja magát ahhoz, amit Fürjes Balázs mond, hogy eddig az előirányzott 15 milliárd forintnak csak a fele ment el a pályázatra, míg a Momentum azon az állásponton van, hogy ez már akár 30 milliárd körül is járhatnak.

Szalay-Berzeviczy erre azzal kontrázott, hogy a 30 milliárdos számításban van olyan ingatlanvásárlás is, ami 

nem is költség, hanem a kormányzat befektetése.

Fekete-Győr szerint már az is baj, hogy a pontos számok megismeréséhez nekik ki kell kérniük a szerződéseket a Budapest 2024-től, ahelyett hogy ezek eleve nyilvánosak lennének, és az egész szervezés transzparensen működne. Amire Szalay-Berzeviczynek sem volt nagyon más válasza, mint hogy

„Ez az a civil kontroll, amire szükség van. Igenis legyenek kérdések feltéve, és akik felelnek a projektért, tudjanak válaszolni.”

Fekete-Győr fő érve az olimpia ellen az volt, hogy más prioritásokra, oktatásra és egészségügyre kellene költeni, szerinte egyszerűen túl nagy a kockázat, és hogy a most tervezett 3000 milliárd forintos összköltség megsokszorozódna 2024-ig. A néhány napos buli után

„jönne a több éves másnaposság.”

Azt Szalay-Berzeviczy sem vitatta, hogy vannak kockázatok, ahogy finoman fogalmazott:

„mi is ebben az országban élünk, nem vagyunk naivak.”

És arról is beszélt, hogy ha neki 2005-ben, a BOM alapításakor valaki azt mondja, hogy még 12 év múlva is csak a népszavazáson vitatkoznak, ott helyben feladta volna. De szerinte az olimpia olyan fejlődést indíthatna be, olyan impulzust adna a gazdaságnak, mint az ország EU-csatlakozása óta semmi. Amikor pedig egészen belelendült, azt fejtette ki, hogy

„Ha nincs olimpia, akkor a hármas metrókocsik továbbra is kigyulladhatnak, nem fogunk soha civilizáltabban kiérni a repülőtérre. Az olimpiában van egy rendezőelv, egy határidő, ami kikényszerítie ezt, különben a projektek elvesznek a politikai hétköznapokban.”

Ez a lendület pedig átragadt Fekete-Győrre is, aki közölte, hogy a még 2017 folyamán párttá alakuló Momentum közlekedési víziójának része, hogy minden megyeszékhelyről egy óra alatt el lehessen jutni vonattal Budapestre. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.