Lebukott a techbullshit és a gasztrokamu tökéletes szerelemgyermeke, a Juicero

TECH
2017 április 20., 18:54

A szilíciumvölgyi kamustartup techkultúra minden bizonnyal feljutott a csúcsára a Juicero nevű, hightech gyümölcslépréselővel. A 400 dollárért (közel 120 000 forint) forgalmazott szupergépet gyártó vállalkozás 2016-ban a Legendás Völgy egyik nagy kedvence volt, a befektetők összesen 120 millió dollárral (35 milliárd forinttal) tömték ki. Most viszont a Bloomberg megírta, hogy van egy kis gond:

amit a Jucicero tud, azt puszta kézzel is meg lehet csinálni, ráadásul hatékonyabban.

A Juicero már ötletként sem hangzott annyira forradalmian. Egy olyan konyhai gépről van szó, ami egyrészt kapcsolódik az internethez, így a távolból is lehet irányítani (és persze meghackelni), másrészt előre preparált gyümölcs- és zöldségcsomagokból készít levet.

link Forrás

A Juicero pechére a potenciális felhasználók gyorsan rájöttek, hogy a leginkább infúzióknál használt zacskókra emlékeztető csomagocskákat puszta kézzel pont ugyanúgy ki lehet nyomni, mint a 400 dolláros csodagéppel.

A Bloomberg újságírói maguk is kipróbálták a dolgot, és arra jutottak, hogy manuálisan pont ugyanannyi levet tudnak kipréselni, mindennek a tetejébe pedig néha még gyorsabbak is tudtak lenni a Juicerónál.

A Bloomberg szembesítette a kellemetlen ténnyel a Juicero gyártóit is, de ők hivatalosan nem akartak semmit mondani. A céghez közel álló forrás azért annyit elárult, hogy tudnak a manuális módszerről, de szerintük a felhasználók a gépi megoldást jobban szeretik, mert egyrészt az megbízhatóbb, 

másrészt kevésbé maszatol.

A Juicero alapító-feltalálója, Doug Evans egyébként igazi veteránja a techbullshitet, a fitnesskamut és a gasztroszélhámosságot ügyesen egyesítő, jellegzetesen amerikai iparágnak. Természetesen csak vegán és nyers élelmiszereket fogyaszt, és több mint egy évtizede utazik mindenféle gyümölcslé-közeli vállalkozásokban.

A Juicero bemutatásakor a Recode-nak arról nyilatkozott, hogy találmánya körülbelül akkora dobás, mint amikor Steve Jobs és az Apple bárki által hozzáférhető személyi számítógépeket kezdett el forgalmazni.

A jelek szerint sokan hittek is neki, a Juiceróba többek közt a Google anyacége, az Alphabet is befektetett. Aztán amikor 2016-ban a csodagép tényleg forgalomba került, a befektetők is meglepődtek azon, hogy azokat a kis csomagokat bizony kézzel is ki lehet nyomni. Ezek után csökkentették az eredetileg 700 dollárért forgalmazott Juicerók árát 400 dollárra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.