Két cég jelentkezett az új paksi turbinák gyártására

gazdaság
2017 szeptember 01., 04:28

A szentpétervári Szilovije Masini és a GE Hungary Kft. jelentkezett a paksi atomerőmű új turbina-berendezéseinek gyártására és szállítására kiírt tenderre a Paks II projekt keretében - közölte csütörtökön a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A GE Hungary Kft. a GE Hungary és az Alstom Power Systems konzorciumának vezetőjeként pályázott.

A paksi erőmű új, ötös és hatos blokkjának fő kivitelezője, a Roszatomhoz tartozó ASZE orosz cégcsoport korábban 770 millió euró értékben rendelte meg a turbinatermek fő és kiegészítő berendezéseinek gyártását és szállítását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy a jövő év legelején, januárban megindul az építkezés Pakson. A kétoldalú kormányközi megállapodás alapján a 12 milliárd eurós beruházás 40 százalékát magyar vállalkozókkal kell kivitelezni. 

A hírügynökség idézte a Roszatom vezérigazgatójával készül korábbi Világgazdaság-interjút, amelyben Alekszej Lihacsov kijelentette, hogy „minden beszerzés nyíltan és átláthatóan valósul majd meg, összhangban az Európai Unió előírásaival”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.