Magányos merénylő lehet a New York-i támadás elkövetője

külföld
2017 november 01., 04:46

Nincs bizonyíték szélesebb körű összeesküvésre, a feltételezett elkövető egyedül cselekedett - jelentette ki Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a keddi gázolásos terrorcselekménnyel kapcsolatban. 

photo_camera Fotó: Mohammed Elshamy/Anadolu Agency

Nyolc ember meghalt és tizenegy megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt, majd egy iskolabusszal ütközött. A történteket a rendőrség terrorcselekményként kezeli.

A Manhattan délnyugati részén történt támadást követően a sofőr két fegyvernek látszó tárggyal szállt ki az autóból, majd azt kiabálta, hogy Allahu akbar. A 29 éves férfit a rendőrök meglőtték, majd őrizetbe vették. A támadót kórházba szállították, és megműtötték.

Cuomo sajtóértekezletén elmondta, a feltételezett elkövető láthatóan egyedül cselekedett.

„Nincs bizonyíték arra, hogy egy szélesebb körű összeesküvés vagy terv lett volna. Ezek egy magányos elkövető tettei, aki fájdalmat, sérüléseket, talán halálosat akart okozni".

Az amerikai sajtó értesülése szerint annyit máris is tudni az elkövetőről, hogy Üzbegisztánból származik, 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba, és a floridai Tampában lakik. A CNN értesülése szerint a támadó, Sayfullo Saipov azt állította, hogy az Iszlám Állam nevében cselekedett.

A feltételezett elkövető, Sayfullah Saipov
photo_camera A feltételezett elkövető, Sayfullah Saipov Fotó: ST. CHARLES COUNTY DEPT. OF CORR/AFP

Bill de Blasio New York-i polgármester „gyáva terrorcselekménynek" minősítette a történteket.

James O' Neill New York-i rendőrfőnök arról számolt be, hogy az elkövető kedd délután 15 óra öt perckor hajtott be a Manhattan délnyugati részén lévő kerékpárútra, festéklövő fegyverrel, valamint egy légpuskával felfegyverezve. Bicikliseket és gyalogosokat gázolt el, majd teherautója egy iskolabusznak ütközött, amelyben két gyerek és két felnőtt megsérült.

A rendőrfőnök azt mondta, hogy az elkövető egy bérelt teherautót vezetett. A rendőrség azt egyelőre nem közölte, hogy hol vette bérbe. A támadást követően biciklironcsok terítették be a kerékpárutat. Hat ember a helyszínen életét vesztette, ketten a kórházba szállítást követően haltak meg - tette hozzá O' Neill.

A belga külügyminisztérium közlése szerint a halálos áldozatok között van egy belga állampolgár. Az áldozatok között argentinok is vannak az argentin külügyi tárca szerint. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs tudomása magyar érintettről.

Daniel Nigro tűzoltóparancsnok adatai szerint 11 sérültet kórházban ápolnak, állapotuk nem életveszélyes. Donald Trump amerikai elnököt tájékoztatták a történtekről - közölte Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője. Trump, miután John Kelly kabinetfőnök részletes tájékoztatást adott a támadásról, Twitteren tett közzé bejegyzést, melyben azt írja, „nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam visszatérjen, vagy belépjen az országunkba, miután a Közel-Keleten és másutt is legyőztük őket!" 

(MTI/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.