Gázolásos terrortámadás Manhattanben, nyolcan meghaltak

Fotó: KENA BETANCUR/AFP

Nyolc ember meghalt, és legalább egy tucatnyian megsérültek, miután a West Side Highway és a Chambers Street sarkától nem messze egy teherautó a bicikliútra hajtott és több biciklistát illetve járókelőt is elütött. Bill de Blasio polgármester terrortámadásnak nevezte az esetet, a hatóságok is így kezelik. 

A gyanúsított egy 29 éves férfi, őt őrizetbe vették. Több szemtanú elmondása szerint azt kiabálta, hogy Allahu Akbar. 

A teherautó egy másik járművel - egy iskolabusszal -  ütközött. A buszban két gyerek és két szülő megsérült. 

Az eset New York-i idő szerint délután 3 óra magasságában történt, nem sokkal ezt követően érkeztek bejelentések a 911-re lövésekről. Szemtanúk eltérő számokat mondtak, de a lövések száma valahol 5 és 10 között lehetett, ugyanakkor könnyen lehet, hogy ezeket már mind a rendőrök adták le. Több szemtanú is arról számolt be, hogy a gyanúsított fegyvereket rántott, de ezek nem voltak valódiak: egy légpisztolyt és egy paintball-fegyvert tartott a kezében miközben üvöltözött. 

A gyanúsított lövéseket kapott, de életben van, a Bellevue kórházban ápolják. Más gyanúsított nincs, a veszélyhelyzet elhárult, de a környéket lezárták.

Az eset közvetlenül a Stuyvesant High School mellett történt, az iskolabusz, amivel a teherautó ütközött, a gimnáziumhoz tartozott. 

A gimnázium diákjait is megszólaltatták már, ők is lövésekről számoltak be, amik a teherautó felől érkeztek. 

Fotó: KENA BETANCUR/AFP

Az elkövető egy 29 éves üzbég bevándorló, Sayfullo Saipov, aki 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba, Floriában telepedett le, de utolsó információk szerint Clevelandben élt. 

Az is tudható már, hogy Saipov bérelte a teherautót, amivel végrehajtott a támdást. 

Donald Trump elnök is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és azt ígérte, Amerika tovább harcol a terror ellen. (Newsweek / BBC / NYT)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.