Schlecht Csaba: Nem tudom garantálni a Jobbiktól való függetlenséget

Média
2017 november 15., 15:17
Schlecht Csaba, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió egykori főszerkesztője, a Kaya Ibrahim-ügy főszereplője
photo_camera Schlecht Csaba, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió főszerkesztője Fotó: mediapiac.com

Szerdán bemutatkozott a Magyar Nemzet szerkesztőségében Schlecht Csaba, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, az egykori Kaya Ibrahim-ügy kulcsfigurája, aki D. Horváth Gábort váltotta a posztján.

A Hír TV élén is változás történt: az ÁPV Zrt.-t majd az MVM-et irányító, később szingapúri nagykövetnek kinevezett Faragó Csaba érkezett. 

A szerkesztőségben elég ijedt volt a hangulat a keddi bejelentést követően. Sokaknak  D. Horváth jelentette a garanciát a relatíve független működéshez: Simicska Jobbik-szimpátiája házon belül is érzékelhető volt, de a baloldali-liberális lapoktól összegereblyézett újságírókat eddig nem kényszerítették arra, hogy effektíve tolják Vona Gábor pártját. Most ennek lehet hogy vége. Beszéltünk újságíróval, akit már kedden arra kértek, hogy

 „idézze hosszabban a Jobbik közleményét nyilatkozatát”,

és már a távozáson gondolkodik. 

György Zsombor és Gazda Albert lesznek a főszerkesztő-helyettesek, miután Szerető Szabolcs és Tóth Szabolcs Töhötöm év végével távoznak. Állítólag Szerető még gondolkodik, de ez nem újdonság ő a G-napon is nehezen döntött: előbb felmondott, aztán mégsem. (Szerető később jelezte, hogy pontatlanul fogalmaztunk kedden: december 31-ig marad, ennyi biztos.)

Schlecht egyenként járja végig a rovatokat és mondja el elképzeléseit, a rovatvezetőkkel már egyeztetett. A külpol szekciót várhatóan nem fogja érinteni a változás, de a gazdaság- és a belpol rovatban állítólag eléggé „megroggyant” a hangulat. 

Schlecht szerda délután újságírók előtt azt mondta, hogy egyelőre nem fognak új embereket felvenni és nyugodtan folytathatják a munkát. Amikor viszont a jobbikos befolyásról kérdezték, elismerte, hogy 

„nem tudja garantálni a jobbiktól való függetlenséget”,

de nem lesznek pártlap. A Lánchíd Rádióval példálózott: ott érezhető volt idáig is, hogy Schlecht kivel szimpatizál (erről beszélt kedden a 24.hu-nak adott interjúban), de propagandáról nem volt szó. Schlecht előadta a munkatársaknak azt, amit Simicska emberei mindenfelé terjesztenek: 

"Lajos úgy érzi, hogy ő a felelős, hogy Orbán mit művel az országban. 10 milliárdot tolt bele a három csatornába a G-nap óta."

Ugyanaz az érvrendszer került elő, amiről kedden már volt szó: Simicska számára a kormányváltás a legfontosabb, ennek rendeli alá a munkát, a Jobbikot pedig nem meggyőződésből tűzi zászlajára, hanem mert egyedül náluk látja a Fidesz legyőzésének esélyét. „A jobbikos béruniót úgy kell majd elmagyarázNUNK, hogy a nyugdíjasok is megértsék” - hangzott el egy ponton az értekezleten. 

Az új főszerkesztő, miközben biztatta az egybegyűlteket, elég borongós jövőképet festett fel a médiabirodalom számára. Azt ecsetelte, hogy Simicska számára a Hír TV a legfontosabb, márpedig messze az emészti fel a legtöbb pénzt az évi több milliárdos költségvetéssel. A Lánchíd Rádió frekvenciaengedélye egy év múlva lejár, nem számolnak azzal, hogy meg tudják hosszabbítani, és 

„az sem biztos, hogy a választások után megmarad a Magyar Nemzet”,

de Schlecht állítása szerint minden erejével azon lesz, hogy sikerüljön egy önfenntartó újságot csinálni. Ennek érdekében igyekeznek az online fejlesztésekre koncentrálni és várható, hogy az mno.hu kap egy jelentősebb ráncfelvarrást is. 

Az eredeti terv szerint Schlecht már szerdán megtartotta volna az eligazítást a politika rovat munkatársai előtt is, de a hirtelen jött sok teendő miatt erre végül csak csütörtökön kerül sor. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.