Kampányüzemmódba kapcsol a Simicska-birodalom

Média
2017 november 14., 20:16

Kedden váratlanul távozott a Magyar Nemzet éléről D. Horváth Gábor, aki éveken, sőt évtizedeken keresztül volt oszlopos tagja a Simicska-médiabirodalomnak. A szerkesztőségben csak „DHG”-ként ismert főszerkesztő helyét Schlecht Csaba, a Lánchíd Rádió eddigi főszerkesztője vette át. Délután bejelentették, hogy év végén távoznak a lap főszerkesztő-helyettesei, Tóth Szabolcs Töhötöm és Szerető Szabolcs is. 

Itt nem állt meg az átalakulás: távozott a cég vezetéséből Simicska Lajos fia, Simicska Ádám ügyvezető is, aki 2016 áprilisa óta D. Horváthal közösen irányította a lapot. Az ő posztját mostantól Faragó Csaba, az ÁPV Zrt. és az MVM Zrt. egykori vezetője, volt szingapúri nagykövet tölti be. Faragó lett a Hír TV vezérigazgatója is, a tévét eddig vezető Pauwlik László helyettesként folytatja Tarr Péter műsorigazgató mellett. 

„A személyi változások azt a célt szolgálják, hogy az olvasók, a nézők és a hallgatók számára is egyértelműbbé és érezhetően egységesebbé váljon a Hír TV, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió felelős politikai-közéleti szerepvállalása. Az egységes irányítás lehetővé teszi, hogy a három érintett médium a következő hónapokban még hatékonyabbá tegye eddigi együttműködését” 

- írja a lap közleménye. D. Horváth már el is búcsúzott, céges autóját leadta a portán. A közleményben a cég megköszönte neki az eddigi közös munkát. 

Beszéltünk több újságíróval és rovatvezetővel, mind a kedd reggeli szerkesztőségi ülésen értesültek arról, hogy ilyen jelentős átalakuláson megy át a lap. 

"Elég feszült a hangulat, mert mindenki ragaszkodott DHG-hoz, aki mindig hű volt azokhoz a szakmai elvekhez, ami a Magyar Nemzetet jellemezte G-nap után. Előtte is ő volt az, aki ellenezte a lapon belül felerősödött orbánizmust" - írta kérdésünkre egy szerkesztő. 

Több munkatárs is azt mondta, és a vállalat felsővezetését ismerők is azt állítják, hogy D. Horváth békében távozott, mert nem értett egyet az „egységesítés" koncepciójával. 

"Nem volt tartható, hogy ugyanakkora súlyot kapjon egy 1 százalékos párt, mint egy 10 feletti" 

- magyarázta Simicska álláspontját egy belsős forrás, aki szerint az is közrejátszhatott a válásban, hogy D. Horváth úgy látta, nem tudja biztosítani a továbbiakban azt a mozgásteret az újságíróknak, mint idáig. Állítólag az sem tetszett D. Horváthnak, hogy Faragó Csaba alatt kellett volna dolgoznia. 

Simicska, amikor októberben újra üzent
photo_camera Simicska, amikor októberben újra üzent Fotó: Helyi Válasz

Az érintett szűkszavúan beszélt a távozás okairól. "Sok szakmai vitája volt a vezetéssel arról, hogy egyes politikai témák mennyire hangsúlyosan szerepelnek. Nem mondta ki, hogy a Jobbikról van-e szó" - mondta egy újságíró. D. Horváth búcsúzáskor nyugtatta viszont a kollégákat, hogy nem lesz földindulásszerű változás és május után sem szűnik meg a lap, mint ahogy azt sokan híresztelik. (Hívtuk D. Horváthot, nem reagált a hívásra.)

Simicska Ádám visszahívása mögött más okok voltak. Egy bizalmi embere szerint az öreg Simicska

„élet-halál harcra számít a kampányban”,

ami családtagjait is érintheti a következő hónapokban, ezért hívta vissza a pályáról a fiát. 

Az újságírók most kivárnak, de azért van aggodalom, hogy vége a jó időknek. A  lapvezetés várhatóan úgy kommunikálja majd befelé a Jobbik felé húzást, hogy minden pártot ereje szerint igyekszenek „helyi értékén” kezelni. Márpedig a baloldalt már behálózta a Fidesz, érdemi kihívó csak a jobboldalon maradt.  

Schlecht Csaba szerdán mutatkozik be a szerkesztőségben. Mivel a Simicska-médiacégek már mind az egykori Állami Pénzverde Üllői úti épületében működnek, nem egy teljesen ismeretlen figura veszi át az irányítást, de politikailag nem mindenki tud azonosulni vele. Nem Schlecht múltjáról van szó, bár az is érdekes. (1995-ben, még Orbán Viktor oldalán, ő vett át Simicskától majd adott el Kaya Ibrahimnak 13 Fidesz-közeli céget és szabadította meg ezzel a pártot egy vaskos 300 milliós köztartozástól. Hanem arról, hogy ő nyíltabban vállalja szimpátiáját. Schlecht kedd délután a 24.hu-nak nyilatkozott, többek között következőket mondta:

„(...) nem titkoltam, hogy szerintem ma Magyarországon nagyon rossz irányba mennek a dolgok. És azt sem titkoltam, hogy az a magánvéleményem, hogy sokkal jobban szeretném, ha 2018 után nem Orbán Viktornak, hanem Vona Gábornak hívnák az ország miniszterelnökét.”

Korábban Simicska maga is kifejezte jókívánságait a Jobbik felé. Áprilisban beszélt arról, hogy nem pénzeli Vona pártját, nincs deal, de 

„minden szimpátiám a Jobbiké”.

Érdekes Faragó Csaba kinevezése is. Faragó egy „frissebb” káder: 2010-ben is fontos szerepe volt, az MVM első vezérigazgatója lett a Simicska által összeállított fejlesztési minisztérium kötelékében, mielőtt Szingapúrba katapultált nagykövetnek. Most ő fogja majd össze üzleti tekintetben a médiabirodalmat. 

A Nemzet eddig is tolta a Jobbikot, de nem annyira az ott dolgozó újságírókat kondicionálták erre, inkább nyitották a teret Vona Gábor és párttársai előtt. A Jobbik elnöke például több véleménycikket is leközölt a Magyar Nemzetben és rendszeresen hívják a Hír TV stúdiójába, ahol viszonylag kesztyűs kézzel bántak vele. Egyáltalán nem mindegy, hogyan vezényli le az új vezetés a kampányra való átállást, mert a lapnak több olyan munkatársa van, akik korábban inkább baloldali vagy liberális hangvételű újságoknál dolgoztak.  

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.