Meghalt Anthony Senerchia, az ice bucket challenge elindítója

Egészségügy
2017 december 01., 09:16

Elhunyt Anthony Senerchia, aki 2014-ben elindította az ice bucket challenge nevű kihívást, hogy felhívja a figyelmet egy ritka gyógyíthatatlan betegségre, az amiotrófiás laterálszklerózisra (ALS), amelyben ő is szenvedett.

Az ALS vagy más néven Lou Gehring-kór, egy jelenleg gyógyíthatatlan motoros neuronbetegség, amely izomsorvadást okoz. A zseniális elméleti fizikus, Stephen Hawking is ebben a betegségben szenved.

Senerchia 2014-ben a közösségi médián indította el a kihívást az ALS Szövetséggel együtt. Az ALS jótékonysági alapítványa csütörtökön jelentette be honlapján, hogy a New York állambeli Pelhamból való férfi hosszú évekig tartó betegeskedés után a napokban 46 évesen elhunyt.

Az ALS Szövetség közzétette azt a videót, amelyben Senerchia felesége, Jeanette elmeséli, hogyan segített újtára indítani a kampányt azzal, hogy magára öntött egy vödör jeges vizet, s a felvételt a Facebookon tették közzé. A kihívás akkor kapott igazán lendületet, amikor eljutott az ugyancsak ALS-betegséggel küzdő volt baseballsztár, Pete Frates barátaihoz.

Senerchia vödrét tavaly kiállították a washingtoni Smithsonian Amerika Történeti Múzeumban.

Tavaly júliusban derült ki, hogy a kihívás amúgy sikeres volt: 30 nap alatt akkor több mint százmillió dollár jött össze, amiből több olyan projekt is kinőtt, ami komolyan segítheti az ALS elleni küzdelmet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.