Tillerson: Észak-koreai halászok holttestei bizonyítják, hogy a szankciók működnek

külföld
2018 január 18., 08:09

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a kanadai Vancouverből hazafelé tartva repülőgépe fedélzetén beszélt újságíróknak arról, hogy mi a helyzet Észak-Koreával.

Azt mondta, hogy egyértelmű bizonyítékai vannak az amerikai kormánynak arról, hogy a szankciók működnek, és nagyon komoly gondokat okoznak. 

Egyetlen konkrét példát mondott csak: a japán hatóságok legalább száz észak-koreai halászhajóra bukkantak, amelyek japán vizekre sodródtak, ám a legénység kétharmada már nem volt életben. 

A túlélők azt mondták, hogy azért küldték ki őket, mert nem volt elég élelem otthon, de eleve kevés üzemanyaggal indították őket útnak, ezért nem tudtak hazatérni. Ez Tillerson szerint bizonyítja, hogy ételben és benzinben is nagy hiány van.

Ugyanakkor megerősítette, hogy Oroszország megszegi a szankciókat, és benzint és más tiltott javakat is szállít Észak-Koreának.

Azt mondta, hogy reméli, hogy sikerül tárgyalásokkal megoldani a válságot, amit a koreai rakétakísérletek okoztak. Figyelmeztette Észak-Koreát, hogy "nagyon nagyon komoly katonai forgatókönyvek is vannak az amerikai álláspont mögött". (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.