A brit hírszerzés már a választások előtt figyelmeztette az orosz veszélyre a CIA-t

külföld
2018 március 06., 08:16

Még bőven a 2016-os elnökválasztás előtt, a kampányidőszakban szólt a brit hírszerzés a CIA-nak, hogy Donald Trump kommunikál Oroszországgal - írja a BI. Nem sokkal a figyelmeztetés után olyan dokumentumokat is eljuttattak az amerikai hírszerzéshez, mely szerint Vlagyimir Putyinnak része volt abban az orosz hackerbotrányban, mellyel az amerikai elnökválasztást akarták befolyásolni.

Az akkor még elnök Barack Obama ezekről elméletileg kellett, hogy tudjon, mégsem tett az akkori adminisztráció lépéseket az ügyben. A New Yorker szerint két hónappal a 2016-os elnökválasztás előtt a brit hírszerzés vezetője Washingtonba repült, hogy egyeztessen az akkori CIA-igazgatóval, John Brennannel a Trump és az orosz kormány közötti kommunikációról.
Robert Hannigan, az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott brit figyelőszolgálat, a GCHQ akkori vezetője az orosz beavatkozási kísérletről értesítette Brennant még azelőtt, hogy az erről szóló dokumentumokat eljuttatták volna a CIA-hez. A Washington Post arról ír, ezeket Barack Obamán kívül csak három ember láthatta.

Augusztusra a hírszerzési ügynökségek már arról is tudtak, hogy a Demokrata Nemzeti Bizottság emailszervereit 2016 júliusában meghackelték, és az FBI hivatalosan is vizsgálni kezdte Trump orosz kapcsolatait. Annak ellenére, hogy már ilyen korán jelei voltak az orosz befolyásnak, nem sokat tettek a veszély elhárítására. Az ügynökségek között abban sem volt egyetértés, milyen természetű az a befolyás, melyet az oroszok gyakoroltak a választásra a kampány utolsó heteiben.

photo_camera Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.