Az Origo főszerkesztője erősítette meg, hogy Juhász Péter videófelvételén tényleg Orbán Ráhel beszél két ismerősével

Média
2018 március 29., 13:33

A Juhász Péter által ma publikált, titokban felvett üzleti beszélgetés valódi, azon tényleg a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel társalog, méghozzá két régi ismerősével: egy évfolyamtársával és egy szakkollégista társával.

Mindezt eddig nem tudtuk, sőt az is teljesen bizonytalan volt, hogy hiteles-e egyáltalán az a videófelvétel, amit Juhász Péter, az Együtt társelnöke kapott valakitől, és amiből egy rövid hangfelvételrészletet, illetve pár kiscreenshotolt állóképet egy videójában (a Facebookon) publikált. Mostanáig nem lehetett tudni, hogy egyáltalán Orbán Ráhel hangját halljuk-e, ahogyan azt Juhász állítja, és azt sem, hogy hitelesek-e az állítólag a videóból kifotózott, a hangsávot kísérő állóképek. Azt pedig végképp nem tudtuk, hogy kik voltak Orbán beszélgetőpartnerei.

A megerősítés a lehető legváratlanabb helyről jött: Gábor László, a Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozó kormányzati progandakiadvány, az Origo főszerkesztője állt bele! Gábor legfrissebb,

„Ne hazudj, Juhász Péter!”

című cikkében a következőket írja, igazi hírbombát robbantva egy publicisztikában:

„De ne aggódj, én segítek neked! A tények a következőek: Orbán Ráhel találkozott egy évfolyamtársával és egy szakkollégista társával. Tudod, ők évek óta barátok és szoktak beszélgetni, közösen kávézni, hiszen a barátok ezt teszik.”

Hát ez az, amit eddig senki sem tudott, és állításként le sem mert volna írni. De most már legalább annyival beljebb vagyunk az ügyben, hogy egy, a kormányzattal közismerten szoros kapcsolatokat ápoló lap azon vezetője, aki jellemzően nem is szokott aláírt cikkeket közölni, a 

„Gábor László, az Origo főszerkesztője”

szignóval külön ellátott írásban közli tényként a fentieket. Ezt most aztán a lekevésbé sem láttam jönni.

Ilyen, szinte nyelvbotlásszerű, véletlen vallomást nem először közöl egyébként az Origo. A lap tavaly júniusban közölt, alákérdezős PR-interjújában vallotta be ugyanis Bentzik Réka, az MVM kommunikációs igazgatója, hogy az állami cég a kormány tudtával és jóváhagyásával támogatta a Békemeneteket szervező CÖF-CÖKÁ-t több mint félmilliárd forinttal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.