Az MVM fő sajtósa az Origónak adott benyalós PR-interjúban véletlenül elárulta az igazságot a CÖF támogatásáról

Fotó: Botos Tamás / 444

Isten ezúttal nem bottal, hanem szánalmasan alákérdezős PR-interjúval vert. 

Az Origo Bentzik Rékát az állami tulajdonú MVM kommunikációs igazgatóját szólaltatta meg, nyilvánvalóan nem függetlenül az MVM körül kipattant legutóbbi botránytól, ami amiatt tört ki, hogy a 100 százalékban állami, közpénzből működő vállalat több, mint félmilliárd forinttal finanszírozta a kormányközeli, a Békemeneteket szervező CÖF-CÖKÁ-t. (A botrányról írott cikkeinket itt találod.)

Az interjú a szokásos kamukérdésekkel haladt előre, amikor egy nem is magyar, hanem előterjesztésnyelven feltett, semlegesnek tűnő kérdés után - Az MVM támogatási stratégiája milyen irányokat jelöl ki? Mi alapján választja ki a támogatott területeket/szervezeteket? - Bentzik véletlenül ledobta a bombát, amikor ezt válaszolta:

A támogatási politikánk egységes elvekre épül, a kultúra és a tudomány támogatásán túl a jótékonykodásban is igen aktívak vagyunk. A támogatások megítélése minden egyes esetben azonos szabályok szerint történik, és minden támogatásunkat a Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyja jóvá.

Ez azért volt jókora öngól, mert amióta kiderült a támogatás ténye, a kormány folyamatosan azt próbálta súlykolni, hogy 

  1. nekik nincs közük a támogatáshoz, azt az MVM a kormánytól teljesen függetlenül adta
  2. az MVM pénze nem közpénz (míg Lázár János a parlamenti tagadás után másodjára azt nem mondta, hogy mégis közpénz)

Bentzik válasza nyilvánvalóvá teszi, hogy a CÖF-CÖKA félmilliárdját is a Nemzeti Kommunikációs Hivatal - vagyis egy kormányszerv - jóváhagyásával utalták át. Na nem mintha nem lett volna ez nyilvánvaló, de egészen más, ha egy érintett ismeri be, hogy természetesen a kormány szervezte a Békemenet-szervezők támogatását.

Havi 2,4 milliós alapbérért plusz húsz százalék teljesítményösztönzőért azért cselesebb kommunikációt vártam volna el a pénzemért. 

Update:

A mesteri szóvivő valami olyant árult el, amit a cége és az érintett kormányszerv eddig látványosan igyekezett eltitkolni. Munkatársunk ugyanis május 22-én érdeklődött először levélben az MVM-nél és az NKH-nál párhuzamosan, rákérdezve, hogy egyeztettek-e a támogatásról és annak mértékéről. Annak ellenére, hogy május 22-. előtt az MVM kollégánk összes vonatkozó kérdésére válaszolt, amióta erről a témáról érdeklődött, sem tőlük, sem az NKH-tól nem kaptunk semmilyen választ. Annak ellenére sem, hogy 5-5 mailt küldtünk nekik erről.


Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.